Έντεκα ώρες πέρασαν οι έλληνες βουλευτές στην Εισαγγελία του Μονάχου απέναντι στους ανθρώπους της Siemens, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποσπάσουν κάποιο βαρυσήμαντο στοιχείο για την υπόθεση.
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά τόσο τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Πέτερ Σόλμσεν και Τέο Βάιγκελ όσο και ο Μάρτιν Σίκατσεκ επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά, λέγοντας ότι «δεν ξέρουν που πήγαν τα λεφτά, ίσως και να παρέμειναν σε ανθρώπους της Siemens».
Στο πνεύμα αυτό ήταν το σχόλιο του Π. Σόλμσεν, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει αποζημίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σίκατσεκ επεσήμανε ότι ο Μ. Χριστοφοράκος διατηρούσε πολλούς ατομικούς λογαριασμούς στο Μονακό και αλλού, υπονοώντας ότι μπορεί να έχει κρατήσει για τον εαυτό του σημαντικά ποσά.
Ο Π. Σόλμσεν κατέθεσε ότι «το σύστημα ήταν ανωνυμοποιημένο. Πίεσα τον Χριστοφοράκο να μας δώσει ονόματα την εταιρείας με αντάλλαγμα την αμνηστία του αλλά δεν μας τα έδωσε» και πρόσθεσε «δεν έχω γνώση προσωπική για πληρωμές στην Ελλάδα. Αν γνώριζα στοιχεία θα τα έλεγα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν παραστατικά. Οι καταβολές ήταν καλά κρυμμένες».
Ο Κ. Τζαβάρας της ΝΔ χαρακτήρισε θετική την επαφή με τους ανθρώπους της Siemens «γιατί μέσα από αυτή την επαφή διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι της Siemens αυτή τη στιγμή επιδίδονται σε πατριωτικό αγώνα υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, με αποτέλεσμα να είναι τρομερά δύσκολο για την Ελλάδα να επιτύχει την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξεταστικών επιτροπών».
Και πρόσθεσε: «Υπό τα δεδομένα αυτά η ευθύνη πλέον μεταβιβάζεται στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο οποίος στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων κατά της διαφθοράς οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία και σε διακρατικό επίπεδο να υποχρεώσει τις γερμανικές αρχές και την Siemens να σεβαστούν τους διεθνείς κανόνες, είτε στα πλαίσια του ΟΗΕ είτε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου, και να συμβάλουν στην πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου».
Η κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας.