Η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, παντού στην Ευρώπη, μετράει όπως ποτέ πριν υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε συνέδριο στο Δουβλίνο με θέμα «Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση και το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις που παρουσιάζουν άλλοι υποψήφιοι όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαριθμώντας το σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια.
Αναφερόμενος στην σημασία των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης, γιατί όπως τόνισε, ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε επί μακρόν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σημειώνοντας ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή, αλλά και η δημοκρατία. Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μια τέτοια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων θα καθορίσει και την πολιτική κατεύθυνση της λύσης, είπε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τα διλήμματα που ανακύπτουν για τους ευρωπαϊκούς λαούς στις ευρωεκλογές. Πρώτο δίλημμα κατά τον κ. Τσίπρα είναι το ερώτημα αν τα μνημόνια πέτυχαν ή απέτυχαν και αν αποτελούν «ιστορίες επιτυχίας» για τις χώρες που εφαρμόζονται. Δεύτερο δίλημμα αν θα βγούμε από την κρίση με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Τρίτο δίλημμα είναι αν θέλουμε την Ευρώπη της κ. Μέρκελ ή μια άλλη Ευρώπη, της απασχόλησης, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρότασή του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για την μετανάστευση, μεταξύ άλλων και του «Δουβλίνο ΙΙ».