Τις απαντήσεις σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νέου κόμματος του, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα «Το Ποτάμι».

Το Γραφείο Τύπου μεταφέρει σε όσους δεν παραβρέθηκαν στη συνέντευξη την πρώτη γνωριμία με «Το Ποτάμι» και παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του νέου κόμματος και τις απαντήσεις που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα ακόλουθα ερωτήματα:

Ερώτημα 1ο: Πολιτική χωρίς πολιτικούς;

«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Μπορεί να έχουν ευθύνη όλοι οι πολίτες, να έχουν ευθύνη οι συνδικαλιστές, να έχουν ευθύνη οι δημοσιογράφοι, αλλά η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους πολιτικούς. Και ξαφνικά έρχονται αυτοί που διαχειρίστηκαν την εξουσία τόσα χρόνια και λένε εμείς θα τον αλλάξουμε τον τόπο. Εδώ εγώ έχω μια μεγάλη αμφιβολία. […] Αυτή είναι η υποψηφιότητά μου. Η σκέψη μου είναι απλή. Ας αρνηθώ εγώ την βόλεψή μου στη δημοσιογραφία ίσως έτσι να δώσω την αφορμή σε κάποιους ανθρώπους να πάνε μπροστά. Αν μεγαλώσει το ποτάμι θα είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από την παλιά πολιτική στην Ελλάδα. Ένα κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας χώρας. Αυτή η χώρα μπορεί να αλλάξει με συμμαχίες. Το Ποτάμι αύριο θα επιδιώξει τη συνεννόηση με τους άλλους».




Ερώτημα 2ο: Δύση ή Αμερική;

«Εμείς κοιτάμε προς την Ευρώπη. Θεωρούμε την Ελλάδα Ευρώπη και τους Έλληνες Ευρωπαίους […]».




Ερώτημα 3ο: Χρηματοδότηση, πόσα και από που;

«Οι ευρωεκλογές δεν θέλουν πολλά πράγματα. Υπάρχουν τα έξοδα της περιοδείας, γραφείων, αλλά το γραφείο είναι προσφορά μιας κυρίας που μας είπε ότι “σας δίνω εγώ ένα χώρο για να στεγαστείτε”. Υπάρχουν επίσης 6.000 άνθρωποι που έχουν ζητήσει να δώσουν αυτά τα 10 ευρώ. Αν κάνεις τον υπολογισμό νομίζω ότι είναι λεφτά που μας φτάνουν».

Ερώτημα 4ο: Τι πρόεδρο χρειάζεται η Ευρώπη;

Εφόσον μπει στο ευρωκοινοβούλιο «Το Ποτάμι» θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιους πολιτικές δυνάμεις. Που βρίσκεται πιο κοντά το νέο κόμμα; «Θα το αποφασίσουμε αφού πάμε στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα πρόβλημα: Αν δει κάποιος τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους που διεκδικούν ρόλους, έχω την εντύπωση ότι υπερασπίζονται τις γραφειοκρατικές ελίτ παρά το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μου είναι εύκολο να πω ότι θα ανήκω σε κάποια από αυτές τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. […] Θα πάμε με αυτούς που θα θέσουν τα πολύ μεγάλα ζητήματα».

Ερώτημα 5ο: Αριστερά ή Δεξιά;

«Εγώ αυτοπροσδιορίζομαι από τα μαθητικά μου χρόνια ως αριστερός. Έχω μια πολύ μεγάλη αμφιβολία για το πώς χρησιμοποιούμε τον όρο “Αριστερά” και “Δεξιά” σήμερα. […] Εγώ για παράδειγμα θεωρώ ότι είναι μείζον αριστερό αίτημα η αξιολόγηση στο δημόσιο. Γιατί αν δεν υπάρχει η αξιολόγηση οδηγούμαστε στους παλαιοκομματικούς δρόμους. «Το Ποτάμι» είναι κίνημα που “κλέβει” ιδέες και από την Αριστερά και την φιλελεύθερη παράταξη».