Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου Γιοακίμ Γκάουκ στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία καλύπτουν την ημερήσια διάταξη, αλλά δημοσιεύουν και εκτενή άρθρα για την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων.
Για «άσβεστο χρέος» κάνει λόγο η εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel», η οποία αναφέρεται στο γεγονός ότι ο κ. Γκάουκ, από τη θέση του, μπορεί να εκφράσει μόνο την κατανόησή του για την οδύνη που προκλήθηκε, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε δεσμευτικές δηλώσεις.
«Το γεγονός ότι η γερμανική επανένωση δεν επισφραγίστηκε από επίσημη συνθήκη ειρήνης αφήνει το ζήτημα των επανορθώσεων ανοιχτό», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος διευκρινίζει ότι ενδεχόμενη καταβολή χρημάτων προς την Ελλάδα θα αποτελούσε προηγούμενο για ανάλογες αξιώσεις από πολλές χώρες, οι οποίες υπέστησαν καταστροφές από τη Γερμανία.
Ο ιστορικός Άρνουλφ Μπάρινγκ μιλώντας στην Bild, υποστηρίζει ότι «η ανάμνηση από μόνη της δεν ανοίγει δρόμο για το μέλλον» και προσθέτει ότι «η επιφυλακτικότητα του Γ. Γκάουκ να εκφραστεί σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα και επίκαιρα καθήκοντα της Γερμανίας είναι λυπηρή».
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), σε τηλεγράφημά του από την Αθήνα αναφέρεται στο πρόγραμμα του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα, στις συναντήσεις του με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και στην προγραμματισμένη επίσκεψη στους Λιγκιάδες της Ηπείρου. Παρατίθενται ακόμη αποσπάσματα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γκάουκ στην «Καθημερινή».
Για «επίσκεψη του καλού Γερμανού» στην Ελλάδα κάνει λόγο το περιοδικό «Der Spiegel», τονίζοντας ότι με την επίσκεψή του ο κ. Γκάουκ επιθυμεί να αναγνωρίσει τις προσπάθειες των Ελλήνων για λιτότητα, αλλά και να υπενθυμίσει τα εγκλήματα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Διευκρινίζεται, πάντως, ότι ο κ. Γκάουκ δεν μπορεί να ανατρέψει την πολιτική του Βερολίνου, ακόμη και αν ήθελε. «Ελάχιστοι Γερμανοί που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα γνωρίζουν τα φοβερά γεγονότα κατά τα τελευταία χρόνια του Πολέμου και ιδιαίτερα των απάνθρωπων πράξεων σε βάρος πολιτών. Ο Γερμανός Πρόεδρος επιθυμεί αυτό να το αλλάξει», προσθέτουν οι συντάκτες και σημειώνουν ότι από τον Γ. Γκάουκ αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση κάποιου είδους συγγνώμη, αλλά σε όχι οικονομικές υποσχέσεις για αποκατάσταση, καθώς, όπως τονίζεται, για τη γερμανική Βουλή το ζήτημα θεωρείται λήξαν και ο Πρόεδρος θα εκπροσωπήσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.
Σε μεταγενέστερη, άλλωστε, ανταπόκριση μεταφέρεται η σχετική δήλωση του Γερμανού Προέδρου από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Από το περιοδικό επισημαίνεται, πάντως, ότι μόνο η εφημερίδα «Αυγή» που, όπως αναφέρεται, πρόσκειται ανεπισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ επαινεί τον κ. Γκάουκ, σημειώνοντας ότι «κανένας Γερμανός πολιτικός δεν αποφάσισε να προβεί σε μια μεγάλη χειρονομία» και «φαίνεται ότι ο Γερμανός Πρόεδρος θέλει αυτό να το διορθώσει».
Η Γερμανική Ραδιοφωνία καλύπτει την επίσκεψη του Γ. Γκάουκ με εκτενή ρεπορτάζ από την Ελλάδα, ενώ χθες φιλοξένησε τον Γερμανό καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος, αναφερόμενος στις ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις, επισήμανε ότι ως τώρα δεν έχει ακουστεί κάποια «συγγνώμη» από Γερμανό αξιωματούχο, αλλά και το γεγονός ότι οι θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα δεν αναφέρονται στα γερμανικά εγχειρίδια ιστορίας. Πρότεινε δε τη συγγραφή βιβλίου ιστορίας από κοινού, από Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις. Ερωτώμενος μάλιστα πόσο σημαντική θα ήταν για τους Έλληνες μια αναφορά από τον κ. Γκάουκ, ο κ. Φλάισερ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, από τους πρώην συμμάχους, ήταν η πρώτη χώρα που προσκάλεσε Γερμανό Πρόεδρο μετά το τέλος του Πολέμου (τον Τέοντορ Χόις το 1956) και εκτίμησε ότι κάποιου είδους «συγγνώμη» θα ήταν πολύ σημαντική.
Αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Φλάισερ δημοσιεύονται σήμερα και από την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Στη γερμανική υπηρεσία της DW δημοσιεύεται ανταπόκριση με τίτλο «Γκάουκ: Καμία επανόρθωση για την Ελλάδα», με πληροφορίες από πρακτορειακά τηλεγραφήματα, τα οποία αναφέρονται στις δηλώσεις του κ. Γκάουκ από την Αθήνα. Στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι ο Γερμανός Πρόεδρος υπερασπίστηκε την γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης.
Στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Αθήνα, με τον δημοσιογράφο να αναφέρεται στα αισθήματα των Ελλήνων για τους Γερμανούς και την αλλαγή που έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια. Περιγράφει ότι στον οδηγό ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο προτίμησε να πει ότι είναι Ελβετός, ενώ μετέφερε εμπειρία φίλης του, στην οποία οδηγός ταξί ζήτησε να αποβιβαστεί όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν Γερμανίδα. Ο ίδιος, πάντως, διευκρινίζει ότι ζώντας στην Ελλάδα δεν βίωσε ποτέ ανοιχτή εχθρότητα.