«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στρεφόμενος προς τον πρωθυπουργό τόνισε πως «είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών. Από την αρχή της πανδημίας, εμείς δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό από όσα έπρατταν κράτη και πρότειναν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί. Έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων.
Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που καταθέσαμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Εσείς όμως, για μια ακόμη φορά βρεθήκατε στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Την ώρα που οι εργαζόμενοι και η αγορά ζητά έμπρακτη στήριξη από το κράτος, εσείς τους χτυπάτε στην πλάτη και τους λέτε “υπομονή, μπόρα είναι θα περάσει”.
Έχετε σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; Ότι “η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021”. Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δε λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση».
Ομιλία στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα, δεν έχει σχέδιο για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθει να πει στον ελληνικό λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».Παράλληλα, απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα, η κυβέρνηση αφήνει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης. Ανοίγει το δρόμο σε μία εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα, με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το ζήτημα. #Βουλη #Vouli
Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, July 29, 2020
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
«Όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.
Ήδη έχετε ξεκινήσει να στρώνετε το έδαφος. Ακόμη και μέλη της ομάδας Πισσαρίδη υποστηρίζουν ότι δεν βλέπουν έξοδο από την κρίση χωρίς αύξηση της φορολογίας ακόμη και για τη μεσαία τάξη, σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά.
Με δυο λόγια, η αναβλητικότητα σε αποφάσεις ουσιαστικής στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας, παίρνει πλέον τη μορφή μόνιμης εμβάθυνσης της κρίσης και της ύφεσης. Και όλα αυτά ενώ η Ευρώπη φάνηκε σε αυτή την κρίση να προσπαθεί έστω και δειλά, να αλλάξει συνταγή από αυτή που ακολούθησε στην κρίση της περασμένης δεκαετίας», επεσήμανε.
Παράλληλα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Κυριακή κοντή γιορτή, πρέπει να δώσετε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς σας.
Και αν το σχέδιό σας σημαίνει λιτότητα για τους πολλούς, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια, να γνωρίζετε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές που θα πάρουμε τελικά, δεν είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
Ενώ την ίδια στιγμή, υπενθυμίζω, το δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει φέτος στο 200% του ΑΕΠ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους.
Επομένως, για να είμαι ξεκάθαρος: Το Εθνικό πλάνο που καλείστε να καταθέσετε ως τα μέσα του Οκτώβρη, πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή, έγκαιρα.
Ο χρονικός ορίζοντάς του, άλλωστε, όπως και αυτός του επόμενου ΕΣΠΑ, ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης.
Η κυβέρνησή σας δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας, των χαμηλών στρωμάτων και της παραπλανημένης μεσαίας τάξης για να εφαρμόσει αποτυχημένες πολιτικές από το σκοτεινό παρελθόν» ήταν τα λόγια του.
«Δεν προστατεύεται επαρκώς η Α’ κατοικία»
Αναφερόμενος στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η στρατηγική αυτή ήταν πολύπλευρη, έθετε συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα και έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και σοβαρότητας εντός και εκτός της χώρας. Έτσι, κατά την περίοδο 2015-2019, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος.
Παράλληλα και παρότι μεγάλο μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων έλαβε χώρα υπό καθεστώς στενής επιτήρησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες. Εσείς τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα;
Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Αλλά δεν το έχετε φέρει μέχρι σήμερα.
Αντ’ αυτού, μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο «γέφυρα», αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα. Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών.
Ένα πρόγραμμα επιδότησης μάλιστα, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά».
«Κάνετε δώρα μόνο στους τραπεζίτες»
Τέλος, αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «φέρατε ένα νομοσχέδιο με φορολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν -λέτε- την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας.
Και αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το «έργο» τους.
Για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της στρατηγικής σας για ανοσία της αγέλης στην οικονομία. Απαλλάσσετε από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, που λαμβάνουν τα στελέχη αυτά. Ενώ δε για τη υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών προβλέπετε φορολόγηση μόνο με 15%. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή σας και ο χρόνος νομοθέτησης.
Ούτε βεβαίως η αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης. Και δεν είναι τυχαία διότι, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε προχθές την απαγόρευση οποιασδήποτε διανομής κεφαλαίων των τραπεζών, είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίων, είτε με τη μορφή bonus ή και επαναγοράς μετοχών, η Eurobank αποφάσιζε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Και να διανείμει στα στελέχη, στο προσωπικό και σε όλες τις συνδεδεμένες εταιρείες της, δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή εξάσκησης τα 23 λεπτά του ευρώ, όταν η μετοχή της Eurobank έκλεισε χθες στα 39 λεπτά του ευρώ. Κάνοντας έτσι ένα επιπλέον δώρο 16 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή.
Αυτοί λοιπόν είστε. Δώρα στους τραπεζίτες. Φορολογικές εκπτώσεις στους πλούσιους και για τους πολλούς φτώχεια , μειώση μισθών και πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.
Μας παραδώσατε το 2015, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Την επαναφέραμε, βελτιώσαμε και εξελίξαμε τη νομοθεσία. Και σήμερα, πάλι τα ίδια, την ξηλώνετε.
Αλλά σύντομα κ. Μητσοτάκη τόσο η μεσαία τάξη που εξαπατήσατε, όσο και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που στενάζει θα καταλάβει πιο είναι το σχέδιό σας και για ποιους δουλεύετε. Αρκεί μέχρι τότε να μην έχετε γκρεμίσει όλα όσα με κόπο και θυσίες χτίζαμε εμείς επι 4,5 χρόνια. Για να κληθούμε πάλι να ανοικοδομήσουμε εκ νέου τα κοινωνικά ερείπια που θα έχετε δημιουργήσει».