«Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, γίνονται στο έδαφος των απαιτήσεων των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία στην Καλαμάτα.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «με την απειλή της χρεοκοπίας, των άδειων ταμείων που δεν θα ‘χουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνησή τους μας γύρισαν δεκαετίες πίσω. Η εργατική τάξη, ο λαός μάτωσε γι’ αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα και θα συνεχίσει να ματώνει αν δεν επιλέξει να επιβάλει ριζικές αλλαγές προς όφελός του».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται, απ’ τη στιγμή που υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στο λαό δικαιώματα και κατακτήσεις που είχε πριν από την κρίση. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια. Σ’ αυτά θα ‘ρθει να πατήσει και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα, όπως λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την πραγματική ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Ο κ. Κουτσούμπας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είπε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, με την ανεργία στο 61,4% και τη μακροχρόνια ανεργία στο 68,6%, υπολογίζει κυρίως στον τουρισμό και έθεσε το ερώτημα αν μπορούν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην ανάπτυξη του τουρισμού «οι άνεργοι της περιοχής, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα μικρομάγαζα που έβαλαν λουκέτο, οι 400-500 λαϊκές οικογένειες που τους κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς».
Αναφερόμενος σε τουριστικά συγκροτήματα τύπου Costa Navarino, είπε ότι δεν απευθύνονται στη λαϊκή οικογένεια, ενώ σε αυτά οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε «συνθήκες γαλέρας». Γενικότερα, είπε, σ’ όλη τη Μεσσηνία στον κλάδο του τουρισμού βασιλεύει η εποχιακή και ανασφάλιστη εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα, ενώ οι μικρές μονάδες είναι στο χείλος της καταστροφής. Όσον αφορά στην πορεία της χώρας στην ΕΕ, είπε ότι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, δεν ωφελήθηκαν οι αγρότες.
Σχετικά με τη φετινή πτώση της παραγωγής ελαιολάδου (37.000 τόνοι από 50.000 τόνους, μέσο όρο), είπε ότι είναι αποτέλεσμα πρώτα απ’ όλα της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ σε αυτήν την πολιτική έρχεται να προστεθεί και το υψηλό κόστος και η επιβάρυνση που έχουν τα προϊόντα που προστατεύουν την παραγωγή από τις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες.
Τόνισε ότι το ελαιόλαδο είναι «ένα προϊόν που με άλλη οργάνωση της οικονομίας θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού και να αποτελεί και ένα από τα βασικά είδη ανταλλαγών με το εξωτερικό, με τους παραγωγούς να απολαμβάνουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς». Αντίθετα, είπε ο κ. Κουτσούμπας, «σήμερα η παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια σαν φτηνή πρώτη ύλη για τους εμποροβιομήχανους ενώ ο μικρομεσαίος αγρότης ξεκληρίζεται».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες πρώτα απ’ όλα για τον ουκρανικό λαό «που δοκιμάζεται από τους οξύτατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στη χώρα του, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία».
Προσέθεσε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο εσωτερικό της Ουκρανίας στηρίζοντας ακόμα και ναζιστικά κόμματα. Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ιδιαίτερα ότι «στην περίπτωση της Ουκρανίας αναδεικνύεται αυτό που μόνο το ΚΚΕ υπογραμμίζει: Ότι ο ενεργειακός πλούτος μιας χώρας, η γεωστρατηγική της θέση, από δυνατότητα να στηρίξει μια φιλολαϊκή ανάπτυξη -όταν αυτά τα μέσα, θα είναι πραγματικά στα χέρια του λαού και της εξουσίας του- μετατρέπεται σε κατάρα στον καπιταλισμό -όταν ανήκουν στους κεφαλαιοκράτες, όταν γίνονται το μήλο της έριδος για τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα».
«Να γιατί δεν πανηγυρίζουμε στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, όταν μιλάει για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, για κοιτάσματα αξίας 150 δισ., για διέλευση αγωγών από την Ελλάδα. Διότι, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά θα παραδοθούν σε ισχυρούς ομίλους, εγχώριους και ξένους. Ο λαός δεν “έχει λαμβάνειν”, όπως δεν έλαβε και ο ουκρανικός λαός» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ένα κύκλο αντιθέσεων και ανταγωνισμών με απρόβλεπτες συνέπειες».
«Οι παραπάνω δυνατότητες μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά υπέρ του λαού μόνο αν κοινωνικοποιηθούν στο πλαίσιο μιας άλλης διακυβέρνησης, της λαϊκής εξουσίας που θα σχεδιάζει και θα αναπτύσσει αυτές τις δυνατότητες με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα συνάπτει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.