Δεν πρόκειται να επιστρέψει σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία συνομίλησε στο newsbeast.gr, ούτε μετά τις 2 Αυγούστου στους ναύσταθμους ο ελληνικός στόλος που βρίσκεται απλωμένος αυτή την ώρα σε όλη την έκταση του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη μέχρι την Ρόδο και ακόμη πιο κάτω.
Σε 8 ημέρες λήγει η παράτυπη Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια.
Θεωρητικά όταν παρέλθει η συγκεκριμένη προθεσμία θα πρέπει τα περισσότερα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια που αυτή τη στιγμή περιπολούν στο Αρχιπέλαγος, θα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους. Αυτό όμως όμως μας εξηγούν δεν θα συμβεί.
«Πολύ λίγα θα γυρίσουν πίσω. Θα παραμείνουμε περίπου τρεις εβδομάδες παραπάνω σε θέσεις – κλειδιά επιτηρώντας τις απέναντι ακτές και τα τουρκικά πλοία γιατί η γειτονική χώρα προγραμματίζει την Τρίτη 18 Αυγούστου να προχωρήσει σε ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων νότια του Καστελόριζου, εξέλιξη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις» μας τονίζεται χαρακτηριστικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν περίμενε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη και άμεση κινητοποίηση.
H Navtex εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι το απόγευμα ο στόλος βρισκόταν στη θάλασσα ενώ όπως είχαμε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα μια ημέρα νωρίτερα, πριν δηλαδή την ναυτική οδηγία των Τούρκων, ήδη 15 μικρά και μεγάλα πλοία μας είχαν σχηματίσει ένα τείχος από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο.
«Θέλαμε να τους δώσουν να καταλάβουν ότι δεν θα αστειευτούμε, ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΘΑ, θυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «όποιος πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι.
Όλοι γνωρίζουν πως όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μας θα φύγει με πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο» ενώ την ίδια μέρα που εκδόθηκε η Navtex επιδεικνύοντας ανάλογη πυγμή δήλωσε ότι «μαζί με την Εθνική Φρουρά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να πούμε πολλά».
Δεν ήταν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι λόγια που τα πιστεύει γι’ αυτό και φρόντισε να θέσει σε κατάσταση συναγερμού άμεσα και τα τρία όπλα – Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.
Η αλήθεια είναι πως μετά την άμεση κινητοποίηση αλλά προφανώς και με παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα παρατηρείται μια σταδιακή αποσυμπίεση της κατάστασης και του πολεμικού κλίματος των προηγούμενων ημερών.
Μπορεί τα πλοία των δύο πλευρών να βρίσκονται εκτός ναυστάθμων αλλά μέχρι και αυτή την ώρα το επίμαχο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Orus Reis» δεν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση το Καστελόριζο όπως σχεδιαζόταν.
Αρχικά προβλήθηκε ως αιτία το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι αλλά και όταν κόπασαν κάποια στιγμή, πάλι δεν υπήρξε κινητικότητα. Συν τοις άλλοις τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Άγκυρα έχει αποφύγει τεχνηέντως τις εμπρηστικές δηλώσεις.
Μάλιστα ο ίδιος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί πολεμική ή πολιτική ένταση και χαρακτήρισε υπερβολική την ελληνική αντίδραση μετά την έκδοση της Naxtex.
Αυτό που επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι να ανοίξει πόλεμο με την Ελλάδα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν ανυπολόγιστο το κόστος (και δεν εννοούμε μονάχα σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο) αλλά να μας αναγκάσει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που κρίνει ότι μας χωρίζουν.
Άλλωστε ο κ. Καλίν ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα τα θέματα με την Ελλάδα. Για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, για υφαλοκρηπίδα και για βραχονησίδες».