Για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Δικαιωμένος θα είμαι όταν θα δω τους σκευωρούς να μπαίνουν φυλακή», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης καθώς ήταν ένα από τα πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων είχε εμπλακεί στην υπόθεση Novartis. Τόνισε πως δεν θα ησυχάσει αν δεν δει τους σκευωρούς να μπαίνουν φυλακή και πως ποτέ δεν περίμενε ότι θα συναντούσε πολιτικούς αντιπάλους «που θα προσπαθούσαν να καταστρέφουν τις ζωές των αντιπάλων τους με ψέματα με προκατασκευασμένες κατηγορίες και με “πιασμένους” εισαγγελείς».
Με αφορμή την δήλωση του κ. Γεωργιάδη χθες ότι η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους, που παραπέμπει σε δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου για τη Novartis, σχολίασε ότι μεταξύ των δύο αυτών αναφορών υπάρχει μια ουσιώδης και βασική διαφορά.
«Η διαφορά είναι ότι το ‘χατε ακούσει από τον κ. Παπαγγελόπουλο, όταν προσπάθησαν να στείλουν εμάς στο ειδικό δικαστήριο, αλλά το ακούσατε χθες από εμένα την ημέρα που ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι για εκείνον δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα ενώ για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν μαρτυρίες από διαφορετικούς συναδέλφους του εισαγγελείς και άλλους μάρτυρες που πιστοποίησαν τις συνεχείς του παρεμβάσεις του για την κατασκευή στοιχείων.
«Προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα της Ελλάδος», «δεν προσπάθησαν να βάλουν το Γεωργιάδη φυλακή ή το Σαμαρά φυλακή, προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «μεγάλο σχολείο», γιατί όλα τα θεσμικά αντίβαρα που θα έπρεπε να λειτουργήσουν, δεν λειτούργησαν.
Για τον κ. Τσίπρα:
«Η δήλωση Τσίπρα, ανερυθρίαστα, ότι θα σας προσφέρουμε εθνική συναίνεση με τα εθνικά, αρκεί να κουκουλώσετε τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου και τη σκευωρία Novartis, είναι ανατριχιαστική. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βουλή λέει, «για να σου δώσω συναίνεση στα εθνικά, θέλω να μην πάνε φυλακή οι δικοί μου”. Ήρθε στη Bουλή μόνο και μόνο για να προσφέρει παζάρι» είπε ο κ. Γεωργιάδης όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Για την κρίση με την Τουρκία:
«Είμαστε κοντά σε κρίση. Το επεισόδιο δεν έχει λήξει. Όπως ξέρετε, εκεί είναι οι δύο στόλοι. Αναμένεται να δούμε τι θα γίνει με το ωκεανογραφικό. Εμείς έχουμε ενημερώσει όλους τους συμμάχους μας για το ποιες είναι οι προθέσεις της Ελλάδος. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Δεν έχει το περιθώριο να μην αντιδράσει. Αν δεν αντιδράσουμε, θα είναι σαν να δηλώνουμε στη Διεθνή Κοινότητα ότι αποδεχόμεθα ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ελληνικής εθνικής κυριαρχίας».
«Ο κ. Μητσοτάκης σε διάστημα 24 ωρών μίλησε με όλους. Δεν υπάρχει ηγέτης με τον οποίο δεν συνομίλησε για αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι όλη αυτή η διπλωματική προσπάθεια του πρωθυπουργού και η αποφασιστικότητα που έχει δείξει η Ελλάδα που δεν έχει αφήσει κανέναν να παρερμηνεύσει τις προθέσεις μας, θα έχουν αποτέλεσμα».
«Η Παρασκευή είναι μια περίεργη ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης. Μία Συνθήκη την οποία ο Ερντογάν συστηματικά αμφισβητεί. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι η ευθεία αμφισβήτηση του Κεμαλισμού στην Τουρκία. ‘Αρα, για έναν ηγέτη που αρέσκεται σε συμβολισμούς, είναι μία μέρα ταιριαστή για αυτόν να κάνει και μία μεγάλη κρίση. Είναι μία μέρα που θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και είμαστε σε επιφυλακή».
Για τις δηλώσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μενέντεζ:
«Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν καλή για την Ελλάδα. Δεν ήταν άριστη. Ήταν καλή γιατί το μείζον ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία «κάνε πίσω». Δεν ήταν άριστη γιατί έμειναν στο τυπικό γράμμα της μη ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, τυπικά έτσι είναι. Δεν έμειναν, όμως, στο ουσιαστικό πράγμα ότι εκεί η μη ανακήρυξη έχει γίνει λόγω του παράνομου Τουρκολιβυκού Συμφώνου και λόγω των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο».
«Ο κύριος Μενέντεζ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα ύδατα. Είναι ελληνικά τα ύδατα. Και κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκαθαρίσει ότι μόνο η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά ύδατα».