Τους βασικούς στόχους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ιράκ αλλά και για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ως εκπρόσωπος της ελληνικής Προεδρίας, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Ιράκ και αυτό έχει να κάνει τόσο με εσωτερικούς, όσο και με εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα, οι εντάσεις μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, καταδίκασε τη χρήση βίας και τις εξτρεμιστικές θέσεις, ενώ σημείωσε ότι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι το γεγονός πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 240.000 εσωτερικοί πρόσφυγες στο Ιράκ. Η ΕΕ είναι παρούσα μέσω σημαντικών προγραμμάτων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι στον άμεσο χρονικό ορίζοντα αναμένονται εκλογές, οι οποίες δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να αναβληθούν, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα μέσω αποστολής που θα παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία.

Εξέφρασε, επίσης, έντονη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο Ιράκ η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία και τόνισε την ανάγκη για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στην έννομη τάξη του ίδιου του Ιράκ.

Αναλύοντας τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράκ ο κ. Κούρκουλας έκανε λόγο για :

– ενίσχυση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

– σεβασμό στους Νόμους, καθώς και

– προώθηση της εκπαίδευσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών, απώτερος σκοπός είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το Ιράκ να εξελιχθεί σε μια σταθερή κρατική οντότητα με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Αναφορικά με το θέμα της χρήσης οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο κ. Κούρκουλας υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν έχουν μια αποκλειστική στρατιωτική εφαρμογή αλλά υπάρχουν πολλές εκκολαπτόμενος εφαρμογές τους από την προστασία των δασών, μέχρι την ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Άλλωστε, σημείωσε, ότι στον στρατιωτικό τομέα, χρησιμοποιούνται κυρίως για συλλογή πληροφοριών και σχεδιασμό μιας αποστολής, και πρόσθεσε ότι η βασική επιλογή αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη είναι εάν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία άλλων ή θα αναπτύξει τη δική της τεχνολογία.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά των Νόμων περί πολέμων, εναρμόνιση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης των μη επανδρωμένων αυτών αεροσκαφών, καθώς και διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την χρήση τέτοιων σκαφών με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη.