Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ (Tanjug) δήλωσε πως η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής τής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζει την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Επίσης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κάθε φορά που ασκούσε την Προεδρία στην ΕΕ έδινε νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών χωρών.
Ο κ. Βενιζέλος, από αύριο, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, έως και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επισκέπτομαι το Βελιγράδι ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., προκειμένου να μεταφέρω ένα μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης για την περαιτέρω ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι, σε διμερές επίπεδο, η επίσκεψή του στη Σερβία αποτελεί επιβεβαίωση των άριστων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες.
Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι έγινε μεγάλη πρόοδος από την πλευρά της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία, χαρακτηρίζοντας ιστορικό γεγονός την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Είναι πράγματι μια πολύ σημαντική και ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, την ελληνική Προεδρία και ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε. και να ενισχύουμε, στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Τανγιούγκ ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τη σερβική ηγεσία για το θάρρος που επέδειξε στον διάλογο με την Πρίστινα. Η θέση της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι σαφής:
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Κοσσυφοπέδιο, μαζί με το υπόλοιπο των Δυτικών Βαλκανίων, έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, και θα υποστηρίξουμε ενεργά όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυσή της».
Τόνισε, επίσης, ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και οι συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας ίσως αποτελέσουν ένα βασικό πλαίσιο που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, μεταξύ των δύο πλευρών».
Σε ερώτηση του Τανγιούγκ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αν μπορεί να συγκριθεί το ζήτημα με αυτό του Κοσόβου, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι πρόκειται για διαφορετικά ζητήματα.
«Μιλάμε για δύο διαφορετικά ζητήματα σε περιοχές με διαφορετική ευαισθησία. Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνημένης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.
Τόνισε, επίσης, ότι «οι τεχνητές προθεσμίες και οι μεσολαβήσεις δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν να δώσουν λύση».
Γι’ αυτό τον λόγο, συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για μια συμφωνημένη λύση, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στο πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι σύμφωνη με τις αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. και να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό».