Την πρόσκληση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για συναίνεση στο νομοσχέδιο για τις πορείες επανέλαβε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας όμως ότι οι όποιες προτάσεις καταθέσει η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να μην είναι προσχηματικές, αλλά ούτε και να απονευρώνουν το σχέδιο νόμου.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Με τον τρόπο αυτό θέλησε να κλείσει για το ΚΙΝΑΛ την πόρτα διαφυγής από το δίλημμα του νομοσχεδίου μέσω της αποχής, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο στον πυρήνα της φιλοσοφίας του δε θα αλλάξει.
«Εσείς θα κάνετε ό,τι νομίζετε. Το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί από αυτή την κυβέρνηση, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Θα ενσωματώσουμε προτάσεις, τις οποίες έχετε καταθέσει. Είναι όμως άλλο πράγμα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου -και πράγματι κάποιες ήδη ενσωματώθηκαν- και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από προσχηματικές προτάσεις για να βρεις μία δικαιολογία να μην ψηφίσεις ή να απέχεις», είπε ο πρωθυπουργός στην κ.Γεννηματά και της έθεσε ένα ευρύτερο πολιτικό δίλημμα: «Εδώ πέρα όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε τελικά». Θέλησε έτσι για άλλη μία φορά να υποδαυλίσει το διχασμό στο ΚΙΝΑΛ για σύγκλιση με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης το νομοσχέδιο αφορά «στην οριοθέτηση ενός δικαιώματος το οποίο όταν δεν είναι οριοθετημένο γίνεται καταχρηστικό». Υποστήριξε ότι είναι μία βαθύτατη δημοκρατική αντίληψη για το πώς σε μία δημοκρατία ορίζουμε τα δικαιώματα διαφόρων εμπλεκομένων κοινωνικών ομάδων.
«Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και θα τη λύσουμε. Και να σας πω κάτι; Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει κανένα πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται συναθροίσεις στο δημόσιο χώρο» είπε ο πρωθυπουργός και έκλεισε την παρέμβαση του απευθυνόμενος εμμέσως και στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κάποιοι «θέλουν 50 άτομα ανά πάσα στιγμή να κλείνουν όλο το δρόμο και να παραλύει το κέντρο».
Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, επικαλούμενος ως επιχείρημα ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο κάλυψης αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς ή της 17 Νοέμβρη.
«Εάν κάποιοι έχουν παρεξηγήσει παρερμηνεύσει το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαμαρτυρία και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπολοίπων πολιτών, αυτοί θα μας βρουν απέναντι» είπε ο κ.Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως: «Θα είμαστε εδώ και την επόμενη εβδομάδα, με δημιουργική διάθεση, να ενσωματώσουμε πρωτοβουλίας, όχι όμως στο βαθμό που θα αλλοιώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν ανεφαρμοστο» και απευθυνόμενος προσωπικά στην κ. Φώφη Γεννηματά της είπε:
«Επειδή τελικά όλοι κρινόμαστε όχι για τα λόγια μας, αλλά για τη στάση μας, είναι μία ευκαιρία να βαδίσετε και εσείς πάνω στο δρόμο τον οποίο χάραξε με τόλμη ο κ.Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας σας, και να κάνετε το σωστό και να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία».
«Συνυπήρξαμε ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά»
Η αναφορά του πρωθυπουργού σε αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια, αλλά και το σχόλιο ότι προγράμματα όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόστηκαν πρώτη φορά από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, προκάλεσε την αντίδραση της κ.Γεννηματά με αποτέλεσμα ο κ.Μητσοτάκης στη δευτερολογία του να της απαντήσει αιχμηρά.
«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν τα λέγατε τότε αυτά. Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σχολίασε μάλιστα: «Θυμάμαι με τι δυναμισμό δεν προχωρήσατε το μεταρρυθμιστικό έργο στο Άμυνας» ενώ της είπε ότι εάν πίστευε αυτά που λέει τώρα, θα μπορούσε να μη συμμετείχε στην τότε κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε δε ότι το καρφί του για μαγκάλια και συσσίτια δεν αφορούσε το ΚΙΝΑΛ, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας με νόημα: «Το θέμα είναι να μη γίνετε κι εσέις σαν τους άλλους».
Ο ρόλος του κράτους
Ο κ.Μητσοτάκης στην πρωτολογία του είχε εκφράσει έκπληξη που το ΚΙΝΑΛ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί ανέλαβε το κόστος της εργασίας, λέγοντας πως:
«Αυτό είναι φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης όμως ήρθαν να το κάνει μία φιλελεύθερη κυβέρνηση» και ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν οι λύσεις είναι δεξιές ή αριστερές. Υπενθύμισε επίσης εκ νέου στο ΚΙΝΑΛ ότι προγράμματα τύπου ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά απο τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Και καθώς η κ.Γεννηματά αντέδρασε, ο κ.Μητσοτάκης στη δευτερολογία του τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι βεβαίως σοσιαλδημοκρατική, αλλά είναι μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση και πρόσθεσε:
«Δεν διεκδικούμε το δικό σας ιδεολογικό χώρο, όμως μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα ότι ο ρόλος του Κράτους πρέπει να είναι παρεμβατικός όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός εκεί που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ρυθμίζει πολύ καλύτερα τα του οίκου του. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Εάν αυτό ενοχλεί όσους είχαν στο μυαλό τους ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και τις ελίτ και αυτό που κάνουμε έρχεται σε σύγκρουση με αυτή την εικόνα, δεν είναι δικό μας πρόβλημα είναι πρόβλημα αυτών που επιλέγουν να μας ασκήσουν αυτή την άστοχη κριτική»