Για ανάγκη “κάθαρσης” στη Δικαιοσύνη μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Κυρανάκης, αναφερόμενος σε όσα ακούγονται τελευταία σε ηχητικά από πρώην υπουργούς. Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν δικαιοσύνη που δεν είναι μαγαζί καμιάς κυβέρνησης.
«Άρα, η κάθαρση που πρέπει να γίνει, χωρίς να μπω σε ονοματολογία, στην οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν είναι για μας, αλλά για τον απλό πολίτη που παρακολουθεί τα όσα ακούγονται στα ηχητικά και λέγονται από πρώην υπουργούς και τον κάνουν να αισθάνεται ότι η δική του υπόθεση δεν είναι προτεραιότητα, αλλά είναι οι “ατζέντες” διαφορετικών “μαγαζιών” και διαφορετικών υπουργών. Σήμερα, ο απλός πολίτης δεν μπορεί να αισθανθεί ότι μπορεί να πάει σε δικαστήριο και να βρει το δίκιο του, με όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες, με κάποιους πρώην υπουργούς να χαρακτηρίζουν και κυβερνήσεις και Δικαιοσύνη, ως “μαγαζί που βγάζει πολλά λεφτά”».
«Κανείς υπουργός», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, «δεν μπορεί να αναφέρεται σε εισαγγελείς ως ένα “απλό κορίτσι” το οποίο πρέπει να έρθει να δώσει εξηγήσεις, κανείς υπουργός δεν έχει δικαίωμα να ζητά δικογραφίες, να διατάσσει έρευνες με το “έτσι θέλω” για να ενοχοποιήσει αθώους. Όλα αυτά πρέπει να τελειώνουν», σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.
Ξανθόπουλος: «Sotto voce»
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αίθουσα αυτή, και να μην υιοθετούμε άκριτα και να αναπαράγουμε τα όσα γράφονται και λέγονται, απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, που ακολούθησε τον κ. Κυρανάκη στο βήμα.
Υπάρχει ένα θέμα με μια παρανόμως κτηθείσα συνομιλία, ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, σημειώνοντας ότι «θα κριθεί εάν αποτελεί προϊόν συρραφής ή όχι, εάν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό υλικό. Έως τότε, πρέπει να έχουμε πολύ χαμηλούς τόνους, “sotto voce”. Μην επιχαίρετε και μην ανοίγετε θέματα πατώντας ένα τρύπιο σανίδι». Υποστήριξε, επίσης, ότι όσες φορές η ιστορία της προκαταρκτικής για τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου πήγε στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη η πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) υπέστη πολιτική και νομική ήττα.
Στην προκαταρκτική επιτροπή «αποφασίζετε κατά το δοκούν με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά όταν αποφαίνεται η Δικαιοσύνη, υφίσταστε αυτό που επιβάλλει ο νόμος και η νομιμότητα», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.