Στις δύο αιτιάσεις – που κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» απέδωσε στην Ελλάδα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του SPD Ζ. Γκάμπριελ – απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.
Μιλώντας σε σύνοδο των ευρωβουλευτών της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Στρασβούργο, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε καταρχάς στο θέμα ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και παρατήρησε ότι «οι συνθήκες το 2001 (όταν εντάχθηκε η Ελλάδα στο ευρώ) χαρακτηρίζονταν από μία ελαστική ερμηνεία των στοιχείων για να διευκολυνθεί η ένταξη της Ιταλίας. Και η Ιταλία τότε, είχε χειρότερα δεδομένα από την Ελλάδα. Το ελληνικό δημόσιο χρέος εξάλλου, σε απόλυτους αριθμούς είναι 330 δισ. ευρώ, ενώ οι τρεις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης έχουν συνολικά δημόσιο χρέος της τάξης των 7 τρισ. ευρώ. Αν λοιπόν υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης μιας μεγάλης χώρας, υπάρχει απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ευρώ».
Αναγνωρίζοντας τον χαρακτήρα του «συστημικού προβλήματος» που είχε η ελληνική κρίση, ο κ.Βενιζέλος επέμεινε στη σύγκριση μεγεθών.«Αναλογισθείτε τα απόλυτα μεγέθη που είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με αυτό που είναι η ευρωζώνη ως όγκος δημοσίου χρέους. Τα πολλά προβλήματα λοιπόν που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι δικά μας προβλήματα, αλλά και προβλήματα που φέρει η Ελλάδα στην πλάτη της» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Εξάλλου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «η Ελλάδα έχει προβλήματα διαφθοράς και καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια να τα αντιμετωπίσει. Όμως, δυστυχώς, πίσω από κάθε σκάνδαλο σχεδόν υπάρχει μια γερμανική εταιρεία – η Siemens, η Ferrostaal, η MAN, η Daimler Chrysler. Επομένως, γιατί είμαστε μόνον εμείς αυτός που έχει το πρόβλημα; Και τελικά, μήπως η Ελλάδα γίνεται το γήπεδο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός αφανής ή εμφανής, θεσμικός, πολιτικός, οικονομικός και νομισματικός;».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μ.Σουλτς με την ευκαιρία ενός γεύματος που είχε χτες με τον κ.Βενιζέλο υποστήριξε ότι είχαν παραποιηθεί οι δηλώσεις του κ.Γκάμπριελ.