Τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πως η Κρήτη, η Ρόδος και το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ενώ προανήγγειλε ότι πλέον και οι συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο μπαίνουν σε νέα τροχιά.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ειδικότερα ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση του Νewsbeast, επισήμανε ότι: «Είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ακριβώς για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα». Πρόσθεσε δε ότι: «Αυτό είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και μεγάλες άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα ότι φυσικά τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως το χερσαίο έδαφος». Και κατέληξε τονίζοντας ότι: «Εμείς, με γνώμονα το διεθνές δίκτυο, προχωρούμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Η πρόσφατη ιστορική συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ενισχύει λοιπόν το οπλοστάσιο επιχειρημάτων της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, η οποία επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, κάνει όμως και την Αθήνα να αισιοδοξεί για επιτάχυνση των συζητήσεων και με την Αίγυπτο, την οποία επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ διαρκούν 15- 16 χρόνια και πρόσθεσε:
«Επομένως όταν έχουμε μία οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, αυτό δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με άλλες χώρες της περιοχής. Για αυτό λέω ότι ξαναπιάσαμε το νήμα υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων». Ξεκαθάρισε πάντως ότι από εκεί και πέρα δε θα γίνει καμία δήλωση “πριν να είμαστε έτοιμοι για να υπάρξουν οι υπογραφές για συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες με γειτονικές μας χώρες».
Τι κυρώσεις πρότεινε η χώρα μας Πέτσας είναι μία συζήτηση που έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό και θα περιμένω τα νεότερα για αυτή τη συζήτηση όσο προχωράμε και στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου αλλά και τις επόμενες εβδομάδες εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειες της ώστε να αντιμετωπίζεται με την Ευρώπη όταν στο τέλος το σταθερό σου ασφάλισης που σέβεται το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι το σύνταγμα και όχι ως κάποιος που προκαλούν Ανατολική Μεσόγειο
Καθώς αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η τηλεσύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ.Πέτσας δεν θέλησε να προκαταλάβει την παρέμβαση του πρωθυπουργού ή τις αποφάσεις της Ευρώπης. Τόνισε απλώς ότι:
«Ανάλογα με την πορεία της ατζέντας η οποία αναμένεται μακρά σε αυτή τη συνεδρίαση θα τεθούν όλα τα θέματα από τον πρωθυπουργό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα φόρα και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και δημόσια με τις τοποθετήσεις του. Αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να δείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η στρατηγική του Ελσίνκι απέτυχε (και άρα ενδεχομένως πρέπει να αλλάξει στάση όσον αφορά στην τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ), ο κ.Πέτσας δεν απάντησε ευθέως αλλά δεν απέκλεισε και τίποτε: “Αναδεικνύουμε σε αυτή τη φάση όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κεντρικά μας δικαιώματα”