Σύμπτωση στα περισσότερα θέματα εντός αιθούσης, αλλά διάσταση εκτός αιθούσης, ως προς τα αίτια της ακρίβειας, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον πρόεδρο και μέλη του δ.σ. του ΣΕΒ.

Οι επιχειρήσεις δεν ζητούν από το κράτος επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος στον υπουργό, αλλά κατάργηση των κάθε είδους εμποδίων.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο θετικό κλίμα και στις κοινές -σε μεγάλο βαθμό- προσεγγίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη και να εξέλθει η οικονομία από την κρίση.

Ωστόσο, η πλευρά του ΣΕΒ, διά του προέδρου του, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, αναφερόμενη στο καυτό πρόβλημα διαμόρφωσης των τιμών, επέρριψε την κύρια ευθύνη στο ίδιο το κράτος, με την αύξηση της φορολογίας, τη διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων και φορολογίας υπέρ τρίτων κ.λπ.

Οταν ρωτήθηκε δε για τις προτροπές που δέχονται οι επιχειρήσεις από τον αρμόδιο για την αγορά υπουργό, για μείωση των τιμών, απάντησε: «Δεν μπορώ να λύσω με το επιχειρηματικό μου μυαλό την εξίσωση πώς, όταν έχω 5% κέρδος, μπορώ να μειώσω 30% τις τιμές».

Ειδικότερα και αναφορικά με το ρόλο του κράτους στη διαμόρφωση των τιμών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισήμανεότι είναι πιο σωστό να εξετάζουμε το σύνολο των εξόδων του καταναλωτή και όχι μόνο ένα μέρος τους. Οπως τόνισε δε, οι περισσότερες από τις δαπάνες αυτές ρυθμίζονται αμέσως ή εμμέσως από το κράτος, μέσω της φορολογίας, της επιβολής τελών υπέρ τρίτων, των τιμολογίων υπηρεσιών που εγκρίνει η εκάστοτε κυβέρνηση, της διατήρησης κλειστών επαγγελμάτων.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, για το πώς δικαιολογούνται οι διαφοροποιήσεις τιμών για τα ίδια προϊόντα μεταξύ της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ο κ. Δασκαλόπουλος, παρατήρησε ότι ο υπουργός μιλάει πολιτικά, ενώ ο ίδιος επιχειρηματικά. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι καθήκον του κάθε υπουργού είναι να απαιτεί από τις επιχειρήσεις μειώσεις τιμών και των επιχειρήσεων να απαντούν με τα δεδομένα της αγοράς. Πρόσθεσε δε ότι, στην παρούσα φάση, η χώρα χρειάζεται «ζωντανές» επιχειρήσεις, που θα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, θα καταβάλλουν μισθούς, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στη συνάντηση, στην οποία από την πλευρά του ΣΕΒ, συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο, και τα μέλη του δ.σ., Νίκος Καραμούζης, Θεόδωρος Φέσσας και Διονύσης Νικολάου, τέθηκε μία σειρά ζητημάτων, που αφορούν στην άρση εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, την άσκηση της αναπτυξιακής πολιτικής και στη διαμόρφωση θετικού για την προσέλκυση επενδύσεων κλίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ επεσήμανε στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι το σημαντικό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας δεν είναι τόσο η απλοποίηση των διαδικασιών στην ίδρυση των επιχειρήσεων, όσο η απλοποίηση των διαδικασιών στην έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας μίας επιχείρησης.

Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργείται «ζεστό» και όχι εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις. Εφερε δε ως παράδειγμα προσωπικές εμπειρίες ως επιχειρηματία, όταν προχώρησε σε επενδύσεις, παρά το ότι δεν είχαν θετικά χαρακτηριστικά, εξαιτίας του «ζεστού» κλίματος που διαπίστωσε.

Επίσης, σύμπτωση υπήρξε με τον υπουργό ως προς τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού νόμου, δηλαδή το κύριο βάρος των κινήτρων να αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις και όχι επιδοτήσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε στον υπουργό ότι οι επιχειρήσεις δεν ζητούν από το κράτος επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις, αλλά κατάργηση των κάθε είδους εμποδίων που θέτει η κρατική μηχανή στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τέλος, αναφορά έγινε και στην καταγραφή των 30 σημαντικότερων εμποδίων για την άσκηση της επιχειρηματικότητας, την οποία ετοιμάζει ο ΣΕΒ σε συνεργασία με περιφερειακούς Συνδέσμους και η οποία θα είναι σύντομα έτοιμη, προκειμένου να παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, αλλά και στην «τρόικα».

Από την πλευρά του, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Είναι προφανές σε όλους μας ότι θα γλιτώσουμε οριστικά τη χρεοκοπία, μόνο αν δημιουργήσουμε συνθήκες εντατικής ανάπτυξης. Προσβλέπουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης να παίξει το ρόλο ενός πραγματικού στρατηγείου ανάπτυξης.

Ο ΣΕΒ, ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι οι οικονομικές δυνάμεις της πρώτης γραμμής. Ετσι, είναι οι φυσικοί σύμμαχοί του στην αναγκαία συλλογική προσπάθεια για να ξαναδούμε αναπτυξιακή προοπτική. Διαπιστώσαμε ότι κοινοί μας στόχοι είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της νέας επιχειρηματικότητας. Είναι πεποίθησή μου ότι ένα εκσυγχρονισμένο κράτος και η σύγχρονη επιχειρηματικότητα μπορούν να κάνουν την Ελλάδα να ορθοποδήσει ξανά!»

Μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΕΒ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είχαμε μια ουσιαστική και κρίσιμη συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου ελληνικών βιομηχανιών.

Ηταν μία συνάντηση η οποία είχε ως περιεχόμενο την περιγραφή, από την πλευρά μας, των πολιτικών μας προτεραιοτήτων, αλλά και τα προβλήματα των επιχειρήσεων, τα οποία έθεσε το διοικητικό συμβούλιο. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής του ΣΕΒ και των άλλων φορέων της επιχειρηματικότητας και της αγοράς για την αλλαγή του κλίματος. Συμφωνήσαμε επίσης ότι η κρίση δεν κλείνει μόνο επιχειρήσεις, αλλά ανοίγει παράθυρα και νέες ευκαιρίες».

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ