Επικρίσεις για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα, χθες, στους εισαγγελείς Διαφθοράς και στο ΣτΕ διατύπωσε ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, επιμένοντας ότι πρόκειται για θεσμικό παράδοξο.
«Το έκανε με μια τέτοια διάσταση που κανείς μπορεί να το θεωρήσει ότι κάνει παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Η ανακοίνωσή μας έλεγε ότι είναι θεσμικά παράδοξο και ότι δημιουργεί εντυπώσεις. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σ’ αυτό και οι απαντήσεις που έδωσαν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ “φθηνές”. Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει στο ΣτΕ, ενώ μιλάει για αντισυνταγματικότητες και είχε αποφασίσει για την προσφυγή για τη συνταγματικότητα των μνημονίων, που είχε απαντήσει θετικά και όχι στον Άρειο Πάγο, για να ζητήσει να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής;» είπε ο κ. Καρύδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.
Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τη συνένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και τους «58», εξήγησε ότι «υπάρχει ένας χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι κατακερματισμένος και πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Είναι ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, όπως έχουμε μάθει όλοι να τον λέμε, ο οποίος έχει μεγάλα περιθώρια ανασύνθεσης. Συμμετέχουν όλοι ισότιμα και το έχουμε ξεκαθαρίσει με τις αποφάσεις μας. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός από όλες τις πλευρές προς όλους και είπαμε ότι θα γίνει μια κοινή οργανωτική επιτροπή. Θα πάμε στη συνδιάσκεψη, η οποία θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Σουλτς και στην οποία θα συμμετάσχουμε ως ΠΑΣΟΚ και εκεί θα αποφασίσουμε και τις πολιτικές θέσεις ως κοινή συνισταμένη, εν όψει των ευρωεκλογών και της μάχης που θα δώσουμε, και τη διαδικασία ανάδειξης των προσώπων».
Μιλώντας για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη θέση του στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά είπε πως «είχε μια θετική αντίδραση ο ίδιος, με τις δηλώσεις του, σε αυτό το προσκλητήριο. Προσωπικά, θα ήθελα πάρα πολύ ο κ. Λοβέρδος να είναι ένας συμμαχητής σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται, όπως και ο κ. Μόσιαλος, η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Φλωρίδης και άλλα τέτοια στελέχη, που ειλικρινά δεν κατανοώ γιατί έχουν πάρει αποστάσεις από μια προσπάθεια που έγινε για τη χώρα, με πολλά λάθη και μπορεί σήμερα να πάρει νέα χαρακτηριστικά και να αποκτήσει μια δυναμική».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο ΕΣΚ ήταν κατηγορηματικός: «Σύμφωνα με αυτό που ισχύει, το καταστατικό του ΕΣΚ, στο ΕΣΚ συμμετέχει από την Ελλάδα μόνο το ΠΑΣΟΚ. Εάν θέλει να συμμετάσχει και άλλο κόμμα από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες σαν τη Βουλγαρία και την Κύπρο, πρέπει το αρχαιότερο κόμμα να μιλήσει θετικά. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρει έτσι την ένταξη της ΔΗΜΑΡ».