«Με την κουβέντα που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για μερικά επίμαχα θέματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, δεν μπορεί να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου. Γίνεται ακόμα μία πολύ σοβαρή διαβούλευση και στην κοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων, αλλά και στην κυβέρνηση για το ποια ακριβώς σημεία των προτάσεων της έκθεσης θα υιοθετηθούν», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.
Για την απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων ανέφερε ότι «έχουμε πει από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι το υπουργείο Υγείας θα διαμορφώσει τη λίστα των φαρμάκων που θα μπορούσαν να πωλούνται εκτός φαρμακείων».
«Για όσα κρίνει το υπουργείο Υγείας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν με ασφάλεια εκτός φαρμακείων, θα το σεβαστούμε. Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε το υπουργείο Υγείας στα θέματα της πολιτικής υγείας. Να σας θυμίσω ότι ήδη από τον Νοέμβριο έχουμε απελευθερώσει τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχει αρχίσει να γίνεται η προώθηση αυτών των προϊόντων μέσα και από άλλα σημεία πώλησης, όχι αποκλειστικά από τα φαρμακεία και εκεί έχουν αρχίσει να φαίνονται ήδη κάποια πρώτα σημάδια μείωσης των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα», σημείωσε και προσέθεσε: «Δεν είπαμε πρώτα να απελευθερωθούν οι τιμές εντός φαρμακείων και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Είπαμε ότι όσα πάνε εκτός φαρμακείων, θα μπορούν να είναι ελεύθερα, ώστε να δούμε ποια είναι η κίνηση της τιμής και λόγω της αύξησης των σημείων πώλησης, η λογική λέει ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Εάν μείνουν σε λίγα σημεία, προφανώς, θα είναι πιο δύσκολη η λειτουργία του ανταγωνισμού… Για το αν είναι πολλά τα φαρμακεία ή όχι, εκτιμώ ότι είναι πολλά. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα που δημιουργεί σε πολλά είδη η υψηλή πίεση στις τιμές έχει να κάνει με το ότι έχουμε υπερπληθωρισμό στις υπηρεσίες…».
Σε ερώτηση σχετικά με τα απορρυπαντικά εκτιμά ότι θα υπάρξει «πολύ σημαντική συμφωνία στο θέμα», «θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες τιμές».
Για το θέμα του ψωμιού είπε: «Δεν είδα οι αρτοποιοί να διαφωνούν με το θέμα του ζυγίσματος. Ζήτησαν αυτό να ισχύει παντού -και έτσι θα γίνει. Η διαφωνία τους έχει να κάνει με τη χρήση των όρων «αρτοποιείο», «φούρνος», «πρατήριο», ένα θέμα δηλαδή που σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση αυτών των καταστημάτων».
Αναφορικά με τις διαφωνίες για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος υπογράμμισε πως «η νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το γάλα δεν θεωρεί ότι ο επιθετικός προσδιορισμός ”φρέσκο” συνιστά μια υποχρεωτική ή βασική πληροφόρηση προς τον καταναλωτή, ούτε για την θρεπτική του αξία, ούτε για το είδος του προϊόντος» και προσέθεσε: «Η γαλακτοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα -για λόγους μάρκετινγκ στα προϊόντα- να χρησιμοποιεί τον όρο «φρέσκο». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εκεί και έπειτα, αυτήν τη στιγμή, έχουμε δύο μεγάλες υποαγορές. Την αγορά όπου όλα τα γάλατα θεωρούνται φρέσκα και είναι πέντε ημερών και όλα τα άλλα γάλατα που διαρκούν 10 έως 40 μέρες. Εμείς λέμε ότι αν πάψει να υφίσταται αυτή η διάκριση του φρέσκου, μπορεί να αναπτυχθούν επιπλέον αγορές. Δηλαδή, οι τοπικές γαλακτοβιομηχανίες, οι συνεταιριστικές, οι ιδιωτικές, που είναι σε κάθε νομό και μπορεί να τις βρει εύκολα κανείς, να αναπτύξουν αγορές με μία, δυο, τρεις μέρες. Είδατε πώς έγινε στη Λάρισα με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος. Ένα πολύ πετυχημένο πείραμα. Αυτό θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις μικρές μονάδες της περιφέρειας, ώστε και ο καταναλωτής να εξακολουθήσει να πίνει αυτό τον τύπο γάλακτος, αλλά παράλληλα να δοθεί και μία δυνατότητα να αναπτυχθεί ο κλάδος, γιατί από 5.100 αγελαδοτρόφους το 2009, τώρα έχουμε μόλις 3.500. Βεβαίως, αυτή η διαφοροποίηση στις αγορές θα βοηθήσει να πέσουν οι τιμές ακόμα περισσότερο… Στο κομμάτι μεταποίηση- εμπορία- επιστροφή, οι τιμές επιβαρύνονται περίπου 20% με 25%. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι πρέπει αυτή η διαφορά -τουλάχιστον σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της- να επιστραφεί στον καταναλωτή».