Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής της επιτροπής ειδικών Σωτήρη Τσιόδρα πραγματοποιείται εκτάκτως αυτή την ώρα, αντί της καθημερινής τηλεδιάσκεψης.
Μετά τα 97 νέα κρούσματα σε τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων 30 «εισαγόμενα», καθώς και μετά τις εικόνες συνωστισμού του τριημέρου, που είχαν συνέπεια «καμπάνα» σε beach bar στη Μύκονο, η κυβέρνηση θέλει να στειλει το μήνυμα ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη ο κίνδυνος από τον κορονοϊό.
Για αυτό άλλωστε επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση, γραπτώς επί του παρόντος, ενώ η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι το ενδεχόμενο τοπικών lock down. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες ή/και αεροδρόμια, όπως έγινε με την περίπτωση της Ντόχα.
Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση να επανέλθει το καθημερινό μπριφινγκ από Τσιόδρα Χαρδαλιά αυτή τη στιγμή.
Μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις από εξωτερικό, καθώς και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά. Όσον αφορά στα δειγματοληπτικά τεστ, ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε χθες ότι: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα».
Πάντως ενδεχόμενο νέου ολικού lock down δεν συζητείται, λόγω των συνεπειών που αυτό θα είχε στην οικονομία και διότι στο κυβερνητικό επιτελείο νιώθουν ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και υπό παρακολούθηση, που επιτρέπει τη διαχείριση με τοπικής εμβέλειας μέτρα.
Φαίνεται άλλωστε πως βασική αγωνία της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος να κυλήσει χωρίς έξαρση της πανδημίας και να καταστεί σαφές, στο εσωτερικό της χώρας αλλά και το εξωτερικό, ότι το σταδιακό άνοιγμα δε συνεπάγεται πλήρη χαλάρωση και ότι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά. Και αυτό προκειμένου τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, να «ρεφάρει» ο τουρισμός. Κύμα πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι θα οδηγούσε σε μαζικές ακυρώσεις και θα έσβηνε τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως ενός ασφαλούς προορισμού.