Το πρώτο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η χώρα μας θα λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν με σχέδιο και σύνεση, σε βάθος τριετίας, χρησιμοποίησε δε χαρακτηριστικά τη φράση:
«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου». Έκανε επίσης λόγο για κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό. Με άλλα λόγια το «επιτελικό κράτος» του Μαξίμου θα έχει τον πρώτο λόγο και στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε τομείς που αποτελούν μέρος και του κεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης όπως επισήμανε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας.
Η Ελλάδα θα λάβει από αυτό το πρόγραμμα μία χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής μιλάει για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους. Είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, ότι η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβουν άμεση ενίσχυση και όχι μόνο μέσω προγραμμάτων όπως με το ΕΣΠΑ, άρα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού γραφειοκρατικών και αργόσυρτων διαδικασιών. Και το πιο βασικό από δημοσιονομικής άποψης είναι πως σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν οι άμεσες επιχορηγήσεις δε θα προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος των χωρών που τις λαμβάνουν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πολλάκις διαμηνύσει όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως η Ελλάδα δεν θέλει νέα δάνεια.
Οι προτεραιότητες για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν διασαφηνιστεί μέχρι τον Οκτώβριο όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες (Mega). Δύο θα είναι οι πυλώνες: Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η οικονομική ανάκαμψη. Στόχος της Αθήνας είναι μάλιστα να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις μέσα στο 2020 κι όχι αρχές του 2021, όπως είναι το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η κυβέρνηση ταυτόχρονα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι συνεχίζει σε μία μεταρρυθμιστική κανονικότητα.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, ακόμη και εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας του κορονοϊού, όχι μόνο συνεχίζει αλλά επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο».
Διατάξεις νομοσχεδίων πολλών Υπουργείων, από το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς ενισχύουν τη ρευστότητα, προβάλλουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας, προσελκύουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Επίσης, άλλες διατάξεις μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας (π.χ. ηλεκτροκίνηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής), ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη (π.χ. Εθνική Στρατηγική για τη Νησιωτικότητα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), μειώνουν τη γραφειοκρατία και επιταχύνουν την αδειοδότηση (π.χ. για τις δράσεις που χρηματοδοτεί το ΕΚΟΜΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Επίσης, έγινε συζήτηση για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, που έχει από τον περασμένο Αύγουστο δρομολογηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πλήρη και εποικοδομητική συνεργασία των κρατικών φορέων με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Η κυβέρνηση προβάλλει συνεπώς το αφήγημα ότι προχωρά στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και να πυροδοτηθεί η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.