Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα εντός του Φεβρουαρίου αφήνουν στελέχη του Ευρωσυστήματος, σημειώνοντας πως μεγάλο μέρος της προετοιμασίας που πρέπει να προηγηθεί πριν την άφιξη των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Αν και η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πείσει την τρόικα ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι κατά πολύ καλύτερες σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις και ότι ως εκ τούτου τα θετικά αποτελέσματα θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2014 όσο και για το 2015 οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι πεπεισμένοι ότι θα συμβεί αυτό. Η τρόικα προσδιορίζει υψηλότερα του 1,5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2014 και στα 3 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2015 ζητώντας από την κυβέρνηση μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την κάλυψη τους.
Ενδεικτικά η τρόικα υπολογίζει πως η υστέρηση των δημοσίων εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτήν που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκτιμά πως ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου ακινήτων είναι 78%, όταν η ελληνική πλευρά προβλέπει ποσοστό εισπραξιμότητας 82%.
Αλλά και στο το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπουργείο Οικονομικών και τρόικα διαφωνούν με την κυβέρνηση να το προσδιορίζει στα 300 με 400 εκατ. ευρώ και η τρόικα στα 850 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας για να καλύψει τη διαφορά προωθεί την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ενώ υποστηρίζει πως η μείωση των εισφορών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και κατά συνέπεια αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και της κατανάλωσης, αλλά και ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Πλέον στο δημοσιονομικό κενό έρχεται να προστεθεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά το Δημόσιο στο προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας και το οποίο υπολογίζεται στα 115 εκατ. ευρώ περίπου.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να «φρενάρει» το σχεδισμό των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για νέο γύρο περικοπών στο Δημόσιο και κλείσιμο ή συγχώνευση οργανισμών, κατά το πρότυπο των ΕΑΣ, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις.
Τέλος, σημαντικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και Κυβέρνησης είναι και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 -2015 το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ και αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς για να λάβει στα πλαίσια της τρέχουσας αξιολόγησης τη διπλή δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ η Κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ζώνη του ευρώ.