Πακέτο στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας αλλά και να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τα μέτρα θα αφορούν το σύνολο του κλάδου των αερομεταφορών, δηλαδή αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρείες handling και cargo. Πρόκειται για ένα γενναιόδωρο πακέτο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Αποκλείεται όμως κάθε ενδεχόμενο κρατικοποίησης α λα Lufthansa, στην οποία το γερμανικό δημόσιο ως αντάλλαγμα για τη «σιωπηρή συμμετοχή», συνολικού κόστους εννέα δισ. ευρώ, μπαίνει με ποσοστό 20%, δηλαδή χωρίς δικαίωμα βέτο στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά με δυνατότητα να ανεβάσει τη συμμετοχή του στο 25%.
Το ελληνικό μοντέλο κινείται σε διαφορετική λογική, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της ρευστότητας όλων των επιχειρήσεων του κλάδου και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρείες εδάφους. Απώτερος και κύριος στόχος βέβαια είναι η στήριξη ενός βασικού πυλώνα του τουρισμού, καθώς στην Ελλάδα το 80% των τουριστών έρχεται αεροπορικώς.
Με την κάλυψη του δημοσίου λοιπόν οι εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία ρευστότητας μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το πακέτο προβλέπει επίσης διευκολύνσεις στην προκαταβολή φόρου και ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για κατηγορίες εργαζομένων όπως οι πιλότοι. Σημειωτέον ότι τα κολοσσιαία πακέτα που έχουν προσφέρει στους αερομεταφορείς τους χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, θα συνεπάγονταν εάν δεν λαμβανόταν μέτρα στήριξης και στη χώρα μας αθέμιτο ανταγωνισμό και… pilot drain, με φυγή των εξαίρετων Ελλήνων πιλότων στο εξωτερικό.
Ένα ακόμη μέτρο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σήμερα, αφορά σε αποζημίωση των αεροπορικών εταιρειών για τις κενές θέσεις στις πτήσεις κατά τον Απρίλιο και το Μάιο. Η αποζημίωση ενδέχεται να κυμανθεί στα 20 ευρώ ανά θέση, με συνολικό κόστος του μέτρου στα 10 εκ ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιρειών για το διάστημα των περιοριστικών μέτρων.
Στήριξη και για τα αεροδρόμια
Αποφασίστηκε επίσης να μην ανασταλούν τα τέλη αεροναυτιλίας, δηλαδή τα τέλη που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες εκ των οποίων το ένα τρίτο πηγαίνει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα υπόλοιπα στα αεροδρόμια, προκειμένου να στηριχθούν και τα αεροδρόμια, που καλούνται άλλωστε να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.
Η «λευκή λίστα»
Υπενθυμίζεται ότι από 15 Ιουνίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η κυβέρνηση θα εκδώσει μία «λευκή λίστα» με τις χώρες από και προς τις οποίες θα επιτρέπονται οι πτήσεις, με πρώτη τη Γερμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Κύπρο, βαλκανικές χώρες και χώρες- μέλη της ομάδας Smart Covid-19 Management Group, στην τρίτη τηλεδιάσκεψη της οποίας συμμετείχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Mette Frederiksen, της Νορβηγίας Erna Solberg, της Τσεχίας Andrej Babis, της Αυστραλίας Scott Morrison, της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern και του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.
Σημειωτέον ότι στη «λευκή λίστα» για την 1η Ιουλίου δε θα περιλαμβάνονται με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα οι ΗΠΑ, οι οποίες αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας θα μπουν στη λίστα των χωρών από και προς τις οποίες θα επιτρέπονται ελεύθερα οι απευθείας πτήσεις απο Αύγουστο ή και φθινόπωρο.
Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Οι ανακοινώσεις για τη στήριξη του κλάδου των αερομεταφορών αναμένονται γραπτώς πριν το υπουργικό συμβούλιο σήμερα, το οποίο συνεδριάζει με πλούσια ατζέντα:
- Ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,
- Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,
- Ενημέρωση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία,
- Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,
- Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,
- Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,
- Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,
- Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,
- Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων