Σχέδιο στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, που αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για τον τουρισμό, καταρτίζει και πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το «πακέτο» το οριστικό ύψος και περιεχόμενο του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, καθώς αύριο στο υπουργικό συμβούλιο η ατζέντα είναι ιδιαίτερα φορτωμένη, αλλά και για να αξιοποιηθεί όσο περισσότερος χρόνος εν όψει του τουριστικού ανοίγματος της χώρας και να προχωρήσουν και οι διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γερμανία, το Ισραήλ και οι γείτονες μας στα Βαλκάνια.
Οι κεντρικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Μαξίμου και η εξειδίκευση από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι αερομεταφορές άλλωστε αποτελούν μείζον θέμα, καθώς είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την κρίση του κορονοϊού, αλλά και κλάδος κρίσιμος για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Η παρέμβαση σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά το σύνολο του κλάδου: Αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και εταιρείες handling.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε ότι τελικά οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτή είναι μία εξαίρεση που γίνεται μόνο για τη Θεσσαλονίκη, καθώς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας θα αρχίσουν να υποδέχονται πτήσεις από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου.
Στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, και τα χερσαία σύνορα με τους Βαλκάνιους γείτονες. Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών της Βόρειας Ελλάδας φτάνει οδικώς από τις Βαλκανικές κι άλλες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τετραμερή συμφωνία με Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία για τον τουρισμό και τις διασυνοριακές μεταφορές, συντονίζοντας την αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εν τω μεταξύ έπεται νέα συνεδρίαση του Smart Covid Managment Group, της ομάδας οκτώ χωρών (εκτός από την Ελλάδα, είναι η Αυστρία,η Σιγκαπούρη, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, το Ισραήλ και η Αυστραλία) , που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα του κορονοϊού και συνεργάζονται πλέον και στον τουριστικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι ημέρες ο πρωθυπουργός είχε και χωριστή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, με την οποία ήδη έχει δρομολογηθεί διμερής συμφωνία για την έναρξη τουριστικών ροών από τις 15 Ιουνίου. Και δεν είναι αμελητέα ως χώρα προέλευσης τουριστών: Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας περίπου ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί.