«Η δουλειά χάλασε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτών» είναι η θέση που προβάλλουν όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση του Αστακού. Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε χθες οργισμένος στη Βουλή, κατηγορώντας τους επενδυτές για «απίστευτη έλλειψη σοβαρότητας». Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε αν μπορεί η επένδυση να μεταφερθεί σε άλλη χώρα, απάντησε «να πάνε όπου θέλουν»!
Όπως σημειώνει το Έθνος, στο παρασκήνιο οι έριδες καλά κρατούν. Ο Χ. Παμπούκης κατηγορείται πως «βιάστηκε να ανακοινώσει την επένδυση», η Τ. Μπιρμπίλη ότι «το παράκανε με τις ενστάσεις για το περιβάλλον», ο Μ. Χρυσοχοΐδης πως «δεν το πήρε ζεστά» και ο Σπ. Κουβέλης ότι «μπλέχτηκε σε μια υπόθεση που τον ξεπερνούσε».
Συγκρούσεις υπουργών για τον Αστακό
Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται κατηγορηματικά πως είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη ή ότι αυτό ήταν που ακύρωσε την επένδυση. «Καλή η φαντασία, καλύτερο όμως είναι τα στελέχη να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με βάση τους ρόλους που τους έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός», σημείωσε στο «Έθνος» στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.
Σε ενίσχυση των λεγομένων του επισήμαινε και την απάντηση του πρωθυπουργού στον Αλ. Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή, όπου δεν υπήρχε καμία ένδειξη προς την τελική τροπή των πραγμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χ. Παμπούκης, ο οποίος εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση.
«Οι επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας- Κατάρ δεν ναυάγησαν στον Αστακό», διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, προσκείμενες στον υπουργό Επικρατείας. «Το μνημόνιο των 5 δισ. ευρώ που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη ισχύει απολύτως», προσθέτουν.
Ο Χ. Παμπούκης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, επισήμανε πως «η ιδιωτική επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ, το οποίο είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι «η Επιτροπή, που θα εξετάσει πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο της Νέας Υόρκης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα».
Στις εργασίες της επιτροπής, στην οποία συμπροεδρεύουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ αλ Σαγέντ, εκτελεστικός διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα συμμετάσχουν επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θ. Πανταλάκης.
«Συνεπώς, οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», υποστηρίζει ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Πεταλωτής. Υπογράμμισε πως «υπήρχε πρόβλημα μέσα στο ίδιο το κονσόρτσιουμ, υπήρχε θέμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες». «Οι υπόλοιπες συνεργασίες, τις οποίες έχουμε υπογράψει στην Αμερική για 5 δισ. ευρώ, ισχύουν και φυσικά μέσα στην επιστολή υπάρχει και το ενδιαφέρον του Κατάρ για άλλη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Τουλάχιστον αυτό μας λένε», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε πως «στην επένδυση αυτή ακόμη δεν είχαμε φτάσει στο στάδιο όπου το κονσόρτσιουμ αυτό θα υπέβαλλε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου εκεί οι περιβαλλοντικοί όροι θα μπορούσαν να ήταν πάρα πολύ αυστηροί, με πολύ σαφείς προδιαγραφές, προδιαγραφές που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
Απέρριψε, έτσι, τις πληροφορίες πως το δικό της βέτο ήταν το κρίσιμο για την ακύρωση της επένδυσης. Η υπουργός Περιβάλλοντος άφησε, πάντως, αιχμές κατά των χειρισμών του Χ. Παμπούκη: «Η έκβαση της επένδυσης αυτής, επειδή πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση, είχε να κάνει νομίζω με μια σχετική ανωριμότητα, η οποία παρουσιάστηκε ανάμεσα στο κονσόρτσιουμ για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης αυτής».
«Τώρα που κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα για μια τέτοια επένδυση, έχει πάρα πολλή σημασία να ξέρουμε να μετράμε το πώς παίζονται κάποια τέτοια καμπανάκια για υποτιθέμενη επικινδυνότητα κ.λπ. Αυτά πρέπει να αξιολογούνται με πάρα πολλή προσοχή», απάντησε στις περιβαλλοντικές ενστάσεις ο Σπ. Κουβέλης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τη σύγκρουση με τον Χ. Παμπούκη: «Η αντίδραση του κ. Παμπούκη ήταν απλώς να πει τις τρεις λέξεις «δεν ενημερώθηκα για την επιστολή».
Ο τίτλος που έβαλε η εφημερίδα ήταν ότι «Ο Παμπούκης αδειάζει τον Κουβέλη». Δεν άδειασε ο άνθρωπος τον Κουβέλη. Αλλά, όπως και να ‘χει το πράγμα, για τα ζητήματα των επενδύσεων συνεργαζόμαστε με τον κ. Παμπούκη».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το Κατάρ, ο Γ. Φλωρίδης σημείωσε πως «οι ξένοι επενδυτές, είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές, θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους».
«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια», δήλωσε στον «Real» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.