Το πακέτο στήριξης του τουρισμού στην εποχή του κορονοϊού θα ανακοινώσει σήμερα στις έξι το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το μοντέλο των ανακοινώσεων για την πρώτη φάση της άρσης των μέτρων. Ένα πακέτο με ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 25% του ΑΕΠ.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός με δήλωση του θα δώσει αρχικά το γενικό πλαίσιο των μέτρων, τα οποία στη συνέχεια θα εξειδικεύσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ενδεχομένως να παρουσιάσει το σκέλος των μέτρων όσον αφορά στη ρευστότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Καθώς ο κ.Μητσοτάκης «παίρνει πάνω του» το θέμα του τουρισμού, από το Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί όσον αφορά στις λεπτομέρειες του σχεδίου. Ξεκαθάριζαν ωστόσο ότι τα μέτρα θα αφορούν τη στήριξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων. Και ότι βασικός στόχος είναι να αρθεί η αβεβαιότητα, καθώς αυτή τη στιγμή σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων το σκέπτεται πολύ σοβαρά εάν θα ανοίξει καν.
Με τα μέτρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ευελπιστεί λοιπόν ότι θα πείσει τους επιχειρηματίες να ανοίξουν το ξενοδοχείο, το κατάστημα εστίασης ή το εμπορικό κατάστημα τουριστικών ειδών τους. Όπως τονίζουν δε κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ένα σχέδιο- γέφυρα μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο, οπότε και θα φανεί εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Στα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού, θα συμπεριλαμβάνεται μετά βεβαιότητας αξιοποίηση του κοινοτικού προγράμματος SURE, τόσο για τη στήριξη όσων μείνουν χωρίς δουλειά εφέτος το καλοκαίρι, όσο και για την ενίσχυση εκείνων που θα εργαστούν με μερική απασχόληση, η οποία υπό μία έννοια είναι προτιμότερη για την κυβέρνηση από αύξηση της ανεργίας.
Τα κονδύλια του SURE θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη συνολικά ενός εκατομμυρίου μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνεται επίσης το επίδομα των 800 ευρώ για εργαζόμενους σε αναστολή. Τα μέτρα αυτά βέβαια στηρίζουν και τις επιχειρήσεις δια της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Βασικός στόχος όμως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, παραμένει και στον τομέα του τουρισμού η διατήρηση θέσεων εργασίας.
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Εκτός από τον τουρισμό, κρίσιμη είναι και η στήριξη του τομέα της εστίασης, ο οποίος αποτελεί το 10% του ΑΕΠ, αλλά και αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού ελληνικού προϊόντος.
Στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση από το 24% στο 13%, με στόχο κυρίως την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, κυρίως των καφέ, οι οποίες δεν δύνανται να ωφεληθούν όσο τα εστιατόρια από την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι εστίασης ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου και από την ίδια ημέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όμως θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία, είναι ανοιχτό τα εποχικά να ξεκινήσουν να λειτουργούν αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 9 Ιουνίου.
Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ στον καφέ και τα αναψυκτικά να μειωθεί στο 11%.
Από το 24% στο 13% θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία θα μειωθεί από το 13% στο 6%. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% για τη φετινή χρονιά για τις επιχειρήσεις, ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου για όσες έχουν πληγεί από την πανδημία.
Καραντίνα για τους τουρίστες ή όχι;
Όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, μένουν ορισμένες διευκρινίσεις. Ο κ.Θεοχάρης μιλώντας στο BBC άφησε ανοιχτό οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη χώρα μας όταν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική «μηχανή» να μην μπαίνουν σε καραντίνα, υπό τον όρο ότι θα ισχύει το ίδιο και για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία.
Εν τω μεταξύ πάντως το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα, έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι και τις 31 Μαΐου.
Συνολικά, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση 3.389 πολίτες.
Συνεχίζεται, επίσης, και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και παραμένουν για μία ημέρα περίπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, μέχρι να τους ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, η 14ημερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο. Αν το τεστ είναι αρνητικό, υπάρχει δυνατότητα να αποχωρήσει κανείς από το ξενοδοχείο και να ολοκληρώσει την καραντίνα, στην κατοικία στην οποία έχει αναφέρει στη φόρμα που έχει συμπληρώσει. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται μέχρι και τις 31 Μαΐου. Για το τι μέλλει γενέσθαι, θα γίνουν ανακοινώσεις σήμερα.
Όσον αφορά στους ελέγχους των πτήσεων το τελευταίο 10ημερο, από τις 8 Μαΐου μέχρι και προχθές, έχουν φτάσει στην Ελλάδα 45 πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 3.332 άτομα. Από αυτά, μόνο 10 δείγματα ήταν θετικά, ενώ τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Μάλιστα προχθές, μετά από δυο μήνες, προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη πτήση της Lufthansa στην οποία επέβαιναν 196 άτομα, συντριπτική πλειοψηφία από transit πτήσεις υπερατλαντικές. Και τα 196 τεστ βγήκαν αρνητικά.