Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη να υπεραμύνεται των νέων ρυθμίσεων υποστηρίζοντας, ότι εκσυγχρονίζεται και εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, και με τα όλα τα κόμματα, ακόμα και της συμπολίτευσης, να εστιάζουν την κριτική τους στην καθυστέρηση διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», των αγροτών, ολοκληρώθηκε σε Α΄ανάγνωση η συζήτηση του αγροτικού πολυνομοσχεδίου.
Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε ανοικτός σε βελτιωτικές αλλαγές ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών για τα «κόκκινα δάνεια», ανάφερε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συνολική ευεργετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων αγροτικών νοικοκυριών. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το χρόνο κατάθεσης σχετικής τροπολογίας, καθώς θα πρέπει πρώτα να πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χαμηλών προσδοκιών, αποσπασματικό, πρόχειρο, με μπαλώματα και με ασαφείς στόχους».
Παράλληλα, έκανε λόγο για εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών που θα ωθήσει χιλιάδες από αυτούς, πολύ άμεσα όπως ανέφερε, εκτός παραγωγής.
«Ως Βουλή είμαστε πολύ μακριά από την απόγνωση των αγροτών. Καμία ρύθμιση δεν αγγίζει τα σοβαρά προβλήματα τους», τόνισε επικρίνοντας το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει φως για την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων».
«Από τη μια είναι η λαίλαπα και από την άλλη εμείς να συζητάμε για άλλα μη ουσιαστικά θέματα. Το μόνο που μένει στους αγρότες είναι να ενεργοποιηθούν, να ξεσηκωθούν για μια Ελλάδα που θέλει να παράγει και να αντισταθούν σε μια μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας», κατέληξε.
Επικριτικός για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, καταλογίζοντας της, «ευθύνες για την καθυστέρηση κατάθεσης ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών», που όπως είπε, τους οδηγεί σε αδιέξοδο.
Για εμπαιγμό των αγροτών από το υπουργείο Οικονομικών, μίλησε και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ενώ, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, ζήτησε να διευρυνθεί η καταγγελία, ότι ο εκκαθαριστής έφθασε να πουλά τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, σε εταιρείες.
Από το ΚΚΕ, Ο Νίκος Μωραϊτης, τόνισε, ότι «το νομοσχέδιο δεν λύνει βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά». Παράλληλα, κατήγγειλε, ότι γίνονται παράνομες παρακρατήσεις μεγάλων ποσών, από τρίτους, από τα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτών, λόγω οφειλών τους, σημειώνοντας ότι, «ο ίδιος ο υπουργός έχει χαρακτηρίσει παράνομη αυτήν διαδικασία, χωρίς ωστόσο να παρέμβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
«Δεν χρειαζόμαστε κυρωτικά νομοσχέδια αλλά τομές και ανατροπές στο σάπιο σύστημα. Καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν 10 φόρους, συν τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν, διώκονται οι κτηνοτρόφοι, τους κυνηγάνε για να τους πάρουν τα λεφτά και αναγκάζονται να κρύβονται και εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 210 κυρωτικές διατάξεις, που δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Γιώργος Κασαπίδης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε Β’ ανάγνωση, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.