Την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της για τη διαχείριση του Προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», προσθέτοντας πως «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επεσήμανε και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Οι Βρυξέλλες στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Τη σαφή υποστήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν σήμερα οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας επίσης μεγαλύτερη οικονομική στήριξη ώστε να βοηθήσουν την περιοχή να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της κρίσης του νέου κορονοϊού.
Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ένα «εύρωστο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή», όπως αναφέρεται στην τελική διακήρυξή τους.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ επισήμαναν ότι όλες οι βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση θα πρέπει να τηρούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μια συγκαλυμμένη αναφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις χώρες εκείνες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.