Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού από τις 4 Μαϊου, πυροδότησε σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση διαψεύδει.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζει κάθε φορά που ερωτάται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι πρόωρες εκλογές βέβαια δεν προαναγγέλλονται, οπότε από την πλευρά της αντιπολίτευσης συνεχίζεται η σεναριολογία. Όχι όμως μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης έθεσε ευθέως ζήτημα πρόωρων εκλογών λόγω των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel
«Δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή», δήλωσε ο κ. Κυρανάκης, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσφύγει σε κάλπες με το τέλος της πανδημίας.
Αυτή είναι μία άποψη που εκφράζουν πολλοί στο εσωτερικό της ΝΔ, ότι δηλαδή θα καταστεί αναπόφευκτη η προκήρυξη εκλογών όταν η υγειονομική κρίση θα τελειώνει, αλλά η οικονομική κρίση θα ξεκινά. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η χρήση της λέξης λογοδοσία από τον πρωθυπουργό στη δήλωση με την οποία είχε προαναγγείλει τη σταδιακή άρση των μέτρων, όμως κυρίως η πρόβλεψη ότι το 2020 θα υπάρξει ύφεση, αλλά το 2021 μεγάλη ανάκαμψη, είχαν πυροδοτήσει την εκλογολογία.
Από το Μαξίμου έχουν ξεκόψει πάντως τις σχετικές συζητήσεις και σε όποιους «γαλάζιους». Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Πέμπτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον κορονοϊό εστίασε στην οικονομία, μην κρύβοντας ότι αναμένει δραματικές συνέπειες -αν και απέφυγε να προβλέψει το ακριβές ποσοστό της ύφεσης, δεδομένου άλλωστε ότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει- και ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης εργαζόμενων, ανέργων, επιχειρήσεων και δανειοληπτών για το τρίμηνο Μαϊου- Ιουνίου- Ιουλίου.
Πολλοί ερμήνευσαν ιδίως την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 31 Ιουλίου ως μία ένδειξη πως ο πρωθυπουργός ήθελε να «κάψει» το σενάριο για πρόωρες εκλογές στις αρχές με μέσα καλοκαιριού, το οποίο πλέον έχει υιοθετήσει ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, προσέθεταν ως ενδεικτικό πως η κυβέρνηση δε σχεδιάζει θερινές εκπλήξεις το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως το μεταρρυθμιστικό έργο δε σταματά λόγω κορονοϊού αλλά επιταχύνεται. Και ανακοίνωσε ότι μέχρι την 31η Ιουλίου θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή 26 νομοσχέδια, ενώ το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τις εργασίες του και το καλοκαίρι, χωρίς θερινά τμήματα, καθώς άλλωστε σταματούν να κατατίθενται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Άλλοι πάλι -από την αντιπολίτευση και όχι μόνον- εκτιμούν ότι η λήψη νέων μέτρων τουναντίον δημιουργεί προεκλογικό κλίμα και στρώνει το δρόμο για κάλπες. Πολλοί όμως πλέον θεωρούν πιθανόν αυτές να στηθούν Σεπτέμβριο. Όταν δηλαδή ενδεχομένως θα έχει υπάρξει -σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια – κάποια θεραπεία ή στην καλύτερη περίπτωση και εμβόλιο. Το σενάριο του Σεπτεμβρίου θεωρούν πλέον το πιθανότερο και στη Χαριλάου Τρικούπη, από όπου χαρακτηρίζουν τυχοδιωκτισμό τις προβλέψεις ΣΥΡΙΖΑ για ύφεση και αναπόφευκτες εκλογές, αλλά χρεώνουν ταυτόχρονα τα σενάρια για κάλπες στο Μαξίμου.