Παράταση της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούλιο του 2020 ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:
- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση εθνικού σκοπού σε όσων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε αναστολή. Το ίδιο θα ισχύσει και για επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
- Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακα ενίσχυση και των εργαζόμενων από το κράτος, πέρα από τη στήριξη των ανέργων. Αυτό είναι επιβεβλημένο για να στηρίξουμε την απασχόληση. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure. Για όλα αυτά θα γίνουν ανακοινώσεις στις πέντε το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
- Κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμη, ως το τέλος του Ιουλίου 2020. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προσβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα εξειδικευτεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «εγώ θα συνεχίσω να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας. Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι εξωγενείς αλλά σοβαρές. Και επειδή δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς τους Έλληνες, πρέπει να στραφούμε σε αυτούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα που πήραμε, επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει. Σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μας, αν και ξέρει τις δυσκολίες που μας περιμένουν, παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι τάσσεται «υπέρ της εποικοδομητικής κριτικής, αλλά όχι υπέρ της λασπολογίας, της επίρριψης ευθυνών, της στοχοποίησης προσώπων και της αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο».