Με την ανοχή της τρόικας και χωρίς τη ρητή συμφωνία της, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προχωρεί η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η οποία παρουσιάστηκε χθες.
Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε πως διατυπώθηκαν ενστάσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών. Ωστόσο, όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Βουλή είναι κυρίαρχη και οι ίδιοι οι βουλευτές θα αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν, τόνισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών.
«Φυσικά το νομοσχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούμε να πάμε γιατί κάποιος θα πρέπει να διαχειριστεί μετά και τις κοινωνικές συνέπειες.
Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι εφαρμόζονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να ισχύουν και τα τρία.
Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:
1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) πρέπει να είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει και ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος δεν θέτει αυτές τις προϋποθέσεις και είναι ακόμη πιο ελαστικός.