Την έγκριση της πλειοψηφίας εξασφάλισε στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων η 5η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.
H ΠΝΠ εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια τς Βουλής την προσεχή Παρασκευή.
«Υπέρ» της ΠΝΠ δήλωσε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. «Κατά» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση.
Στην ΠΝΠ έχουν περιληφθεί διατάξεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού στην κοινωνία και στην στήριξη αυτής, αλλά και την ομαλή διασφάλιση λειτουργίας των δομών του κράτους.
Μεταξύ άλλων, η ΠΝΠ προβλέπει:
- την έκπτωση στην καταβολή δόσεων βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, επιχειρήσεων που επλήγησαν από την εμφάνιση του κορονοϊού
- τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε επιχειρήσεις
- την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μισθού στο προσωπικό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και άλλων δομών του υπουργείου Υγείας
- την αναστολή για 3 μήνες της προθεσμίας για τις διαδικαστικές δράσεις που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων
- τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών, κατά 25%, για αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
- τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από κορονοϊό
Νέα Δημοκρατία: Το κράτος προστατεύει χωρίς να καταπιέζει
«Βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και δυστυχώς κάποιοι θέλησαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Όμως η κρίση αυτή είναι πρόβλημα που πρέπει να μας ενώνει και να μας οδηγήσει σε κοινές λύσεις και συναντίληψη», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος μιλώντας νωρίτερα στις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε η 5η ΠΝΠ με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.
«Το κράτος προστατεύει χωρίς να καταπιέζει, χωρίς να ποδηγετεί αλλά με διάλογο. Με τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα καταφέραμε, από την αρχή αυτής της κούρσας, να είμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις, και τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, μας δικαιώνουν. Πάνω από όλα δικαιώνουν την ελληνική κοινωνία που δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες, στήθηκε, από το μηδέν, ένας αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός», ορίστηκαν πολύ γρήγορα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σχολεία έκλεισαν, ακολούθησαν τα καταστήματα. Ξεκίνησε, όπως είπε, μια επιτυχημένη καμπάνια που απέδωσε και οι Έλληνες έμειναν στα σπίτια τους.
«Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη παρέμεναν θεατές και συνέχιζαν την καθημερινότητά τους. Η Ελλάδα έδωσε ένα πανευρωπαϊκό θετικό παράδειγμα. Ψηφίσαμε άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων την ίδια ώρα μάλιστα που η χώρα είχε ένα δεύτερο μέτωπο στον Έβρο όπου τα κατάφερε και εκεί εξαιρετικά. Πρωταγωνιστής είναι η ελληνική κοινωνία που έδωσε τον αγώνα που έπρεπε. Καθημερινά όμως ευγνωμονούμε τους ήρωες και με τις πράσινες και λευκές μπλούζες, τους αγωνιστές της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης
«Κατά» δήλωσε, επί της αρχής στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που είπε ότι «οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, δείχνουν ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και, αν το έχει αντιληφθεί, δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα».
Ο κ. Ζαχαριάδης προέτρεψε την πλειοψηφία να παρακολουθήσει τα πακέτα στήριξης σε άλλες χώρες με ανάλογο πληθυσμό και μέγεθος με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει γενναίες πολιτικές στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και όσων βρίσκονται σε δύσκολη οικονομικά θέση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, «αναπόφευκτα συγκρούονται οι στρατηγικές της Αριστεράς και της Δεξιάς, η προοδευτική και η συντηρητική απάντηση». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «όσα παραπάνω χρήματα -βεβαίως με αυστηρή κοστολόγηση- ξοδέψουμε στην αρχή, τόσο μικρότερη θα είναι η ύφεση και η καταστροφή. Όσο καθυστερούμε και λειτουργούμε αποσπασματικά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάρρευση της οικονομίας».
Ο βουλευτής προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα κριθεί πολύ αυστηρά, από το βάθος της ύφεσης, την αύξηση της φτώχειας και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλευρό των αδύναμων και φτωχών συνανθρώπων μας, θα στηρίξουμε τα αιτήματα της ταλαιπωρημένης και εξαπατημένης μεσαίας τάξης», είπε ο κ. Ζαχαριάδης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε εξάλλου τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει με τα δημόσια οικονομικά και «αν έχει η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στη χώρα για μια δύσκολη στιγμή». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί» να αφήσει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, μετά την 30ή Απριλίου και παράλληλα την κατηγόρησε για τις επιλογές της με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Κίνημα Αλλαγής: Ο κορονοϊός έχει τραυματίσει τη δημοκρατία
«Από την ημέρα που ξεκίνησε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ζούμε σε ένα μοντέλο αντεστραμμένης δημοκρατίας. Πρώτα αποφασίζει η κυβέρνηση, με ΠΝΠ, στη συνέχεια βλέπουμε την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των αποφάσεών της και στο τέλος, οι αποφάσεις αυτές έρχονται προς κύρωση στη Βουλή και αφού και τα μέτρα μπορεί να έχουν αποδειχθεί ελλιπή, αμφισβητούμενα και εσφαλμένα. Ο κορονοιός έχει ήδη τραυματίσει τη δημοκρατία», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης που δήλωσε όμως ότι ψηφίζει υπέρ της ΠΝΠ.
Ιδίως για τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο κ. Κατρίνης προειδοποίησε ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων, η ανεργία, η καθήλωση μισθών είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες την ίδια ώρα που η ΕΕ παίρνει δειλές αποφάσεις, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότεροι οι πιο αδύναμες χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ΔΝΤ, του ΙΟΒΕ, της ΤτΕ και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την ύφεση και την ανεργία και επικαλέστηκε και τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ ότι θα κλείσουν τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις, μετά την άρση του lockdown. Όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, ενώ τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις αμφισβητούνται κ ενώ πολλές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να κλείσουν παρά να προσφύγουν σε νέο δανεισμό.
«Σήμερα που μιλάμε, δεν έχουν καταβληθεί άμεσες ενισχύσεις των 800 ευρώ στους επαγγελματίες, τα 400 ευρώ στους επιστήμονες που τα περίμεναν από τη Μ. Εβδομάδα και τα επιδόματα ανεργίας. Οι αγρότες, άγνωστο γιατί, παραμένουν εκτός των μέτρων ανακούφισης», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και επανέλαβε το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και πλήρη απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και καταθέτει και σχετική τροπολογία στη Βουλή. Επίσης επανακαταθέτει τροπολογία για την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, των εργαζομένων ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, Προνοιακών Δομών και εγαζομένων στην καθαριότητα.
ΚΚΕ: Τα μέτρα στηρίζουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις
«Κατά» της ΠΝΠ δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα που ζήτησε μέτρα πραγματικής ελάφρυνσης για τα χαμηλά εισοδήματα, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, να μην καταβληθούν το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για το 2019 και το 2020 με προοπτική σταδιακής κατάργησης.
«Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, μέχρι τώρα η κυβέρνηση, για τη στήριξη της οικονομίας δεν ξεφεύγουν από τον σταθερό προσανατολισμό της στήριξης , κατά κύριο λόγο, των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «η πανδημία εξελίχθηκε σε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εργοδοσία για να νομιμοποιήσει την περαιτέρω ελαστικοποίηση, την εκ περιτροπής εργασία, την ελαστικότητα των ωραρίων και να εμπλουτίσει το αντεργατικό εργοστάσιο με σειρά μέτρων που θα γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων, όπως πομπωδώς δήλωσε ο πρωθυπουργός».
Η βουλευτής κατήγγειλε εξάλλου πως την ίδια ώρα που οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι και ελαστικοποιούνται κι άλλο οι σχέσεις εργασίας, «τα δώρα περισσεύουν προς τους εργοδότες» και ένα τέτοιο «δώρο» ήταν η μετάθεση της καταβολής του δώρου του Πάσχα για το καλοκαίρι. «Υπήρξαν όμως και επιχειρηματίες όπου φανήκατε ακόμη περισσότερο γαλαντόμοι. Μετά τους ιδιώτες κλινικάρχες, τους εργολάβους των εθνικών οδών που επιδοτήσατε για το μειωμένο τζίρο των διοδίων, πήραν σειρά και οι καναλάρχες τους οποίους σπεύσατε να απαλλάξατε από την ήδη μειωμένη ετήσια εισφορά.
Η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε ανεπαρκή και τα μέτρα για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους μπροστά στο μέγεθος των οικονομικών συνεπειών. Επισήμανε ότι η μικρομεσαία αγροτιά έχει μείνει εντελώς απροστάτευτη, ότι οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να ανεβαίνουν Γολγοθά και μαζί τους και πολλοί κλάδοι που, ενώ δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, έχει πέσει κατακόρυφα ο τζίρος τους.
Ελληνική Λύση: Ανάγκη κατάθεσης ενός νέου έκτακτου προϋπολογισμού
Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και υπογράμμισε την «ανάγκη κατάθεσης ενός νέου έκτακτου προϋπολογισμού που θα λαμβάνει υπόψη της συνθήκες και προκειμένου να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε και να αποφύγουμε τετελεσμένα».
Όπως εξάλλου επισήμανε, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μέτρα 6,8 δισ. -3,5% του ΑΕΠ- και λίγο μετά ο πρωθυπουργός μίλησε για μέτρα 14 δισ. ευρώ -7,5% του ΑΕΠ- χωρίς μάλιστα να αναφέρει από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να βυθιστεί ξανά στην ύφεση που θα την ανάγκαζε να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο», είπε ο κ. Βιλιάρδος.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου, διότι «η χώρα δεν πρέπει να εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από τον τουρισμό έχοντας εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία που πρέπει να αναπτύξει».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μη ανταγωνιστικοί διεθνώς και να προσπαθούμε να επιβιώσουμε με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Μια αποτυχημένη πολιτική δηλαδή, την οποία εφαρμόσαμε, με την εσωτερική υποτίμηση, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και προειδοποίησε ότι πρέπει να αποτραπεί η ύφεση διότι η Ελλάδα διαφορετικά, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Ο βουλευτής ζήτησε ουσιαστική ενημέρωση, πριν από τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων, ενημέρωση για την πιθανή στήριξη επιχειρήσεων, όπως η Aegean, τις κρατικές επιχορηγήσεις που ενδεχομένως να συνδέονται με συμβάσεις ιδιωτικοποίησης ή με τα ΣΔΙΤ.
ΜέΡΑ25: Ανάγκη αληθινής αλληλεγγύης, όχι επικοινωνιακά τρικ
«Κατά» της ΠΝΠ δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα που ζήτησε να μη μένουν εκτός πρόνοιας κατηγορίες εργαζομένων που καθημερινά θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Ζήτησε γενναιότερες ρυθμίσεις για τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας και κάλεσε την κυβέρνηση σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
«Καμία κόντρα δεν είναι αχρείαστη όταν πρόκειται να προστατεύσει χιλιάδες συνανθρώπους μας», παρατήρησε παραπέμποντας σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Οι πολίτες μας ψήφισαν, εκείνους εκπροσωπούμε. Όχι τις Βρυξέλλες. Πρέπει να ξεφύγουμε επιτέλους από το πνεύμα ραγιαδισμού. Οφείλουμε να συγκρουστούμε όταν πρόκειται να σώσουμε ασθενέστερους συμπολίτες μας. Όλοι εκείνοι συμμορφώθηκαν με το “Μένουμε Σπίτι” , πρέπει να είναι σίγουροι πως θα έχουν σπίτι, μετά την 1η Μαΐου», δήλωσε η Φ. Μπακαδήμα.
«Οι Έλληνες έχουν ανάγκη να δουν δείγματα αληθινής αλληλεγγύης και στήριξης και όχι επικοινωνιακά τρικ. Η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί όπου πρέπει για να στηρίξει τους Έλληνες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Δεν συναινούμε σε ημίμετρα», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.