«H κακιά η ώρα» και ο φόβος «μην τελειώσει η μπαταρία», έφεραν τον πρώην υπουργό Μιχάλη Λιάπη αντιμέτωπο με την Δικαιοσύνη, όπως ο ίδιος δήλωσε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, λίγο πριν οδηγηθεί στο γραφείο του Εισαγγελέα.

Ο πρώην υπουργός συνελήφθη να οδηγεί ανασφάλιστο πολυτελές αυτοκίνητο τύπου Suv, με πλαστές πινακίδες και χωρίς δίπλωμα οδήγησης.

Κατά την προσαγωγή του στον Εισαγγελέα, ο κ. Λιάπης, που μετήχθη φρουρούμενος και φορώντας χειροπέδες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Αύγουστο κατέθεσε τις πινακίδες του αυτοκινήτου για οικονομικούς λόγους, «για το τεκμήριο», όπως είπε.

Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως είναι συνταξιούχος: «Η κρίση είχε αγγίξει και μένα. Δεν λέω ότι είμαι φτωχός. Το αυτοκίνητο το είχα σε μια αποθήκη στο Πόρτο Ράφτη και επειδή θα έφευγα για Ασία, φοβήθηκα για τη μπαταρία. Είχα πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013. Ασφάλεια δεν είχα, γιατί δεν το κυκλοφορούσα… Ήταν η κακία η ώρα. Θα τιμωρηθώ όπως πρέπει. Έσφαλα και πρέπει να πληρώσω το τίμημα της απερισκεψίας μου».

Όσο για το πόσα χρήματα προσπάθησε να γλυτώσει τόσο από τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και από τον φόρο πολυτελείας ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.900 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα τέλη κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο τέτοιου κυβισμού (4.172 κυβικά) ανέρχονται σε 1.320 ευρώ ενώ ο φόρος πολυτελείας σε 3.220 ευρώ αν είναι 5ετίας και 2.254 αν είναι 10ετίας.

Όσο για το τι καλείται να πληρώσει, αυτά ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.490 ευρώ. Το νούμερο αυτό προκύπτει ως εξής:

Καλείται να πληρώσει πρόστιμο 700 ευρώ για παραβίαση του στοπ ή 350 ευρώ σε περίπτωση που το πληρώσει εντός δέκα ημερών.

Επίσης καλείται να πληρώσει, όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας πρόστιμο ύψους 500 ευρώ επειδή οδηγούσε ανασφάλιστο όχημα. Επιπλέον καλείται να πληρώσει εις διπλούν το σήμα κυκλοφορίας δηλαδή ποσό 2640 ευρώ.

Επιπλέον με βάση τον ΚΟΚ του αφαιρούνται εννέα πόντοι από το δίπλωμα οδήγησης.