Πρόσθετοι έλεγχοι ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα προκειμένου να αποτραπεί μαζική έξοδος των εκδρομέων το Πάσχα και άρα η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση απαγορεύει στους δήμους να μεταφέρουν το Άγιο Φως και εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για τις πανελλαδικές.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, τον χρόνο, αλλά και την εξεταστέα ύλη μίλησε χθες η Νίκη Κεραμέως στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως στόχος είναι οι εξετάσεις να γίνουν εντός Ιουνίου ή στη χειρότερη περίπτωση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
Οι ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως βέβαιο είναι πως η ύλη των εξετάσεων θα είναι μειωμένη, καθώς διδαχθείσα ύλη θεωρείται μόνο ότι έχει διδαχθεί στην τάξη με τη φυσική παρουσία των παιδιών.
Δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, καθώς η κυβέρνηση αναμένει να δει την πορεία της εξάπλωσης του ιού τον Απρίλιο και αναλόγως με τις εισηγήσεις των ειδικών θα προχωρήσει. Ακόμη όμως και στο αισιόδοξο σενάριο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από το Μάιο, τα σχολεία έκλεισαν στην αρχή, θα πρέπει να είναι από τα τελευταία που θα ανοίξουν ξανά. Και αυτό καθώς η άρση των μέτρων πρέπει να είναι σταδιακή με ό,τι έκλεισε τελευταίο να ανοίγει πρώτο και αντιστρόφως.
Από τις έξι το απόγευμα χθες Τετάρτη, στα διόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, εθνικούς περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Αστυνομία εγκατέστησε σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων οχημάτων σε 24ωρη βάση. Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμιακούς σταθμούς.
Στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο των μονίμων κατοίκων προς τη μόνιμη κατοικία τους, η οποία αποτυπώνεται σε φορολογικά έγγραφα.
Μάλιστα όσοι μετακινηθούν, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής πριν τη λήξη των γενικών μέτρων και άρα κινδυνεύουν να αποκλειστούν στα χωριά τους.
Ειδικότερα όπως επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς: «Όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα, παραδείγματος χάριν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της αδείας τους και μετακινούμενοι προς τη μόνιμη κατοικία τους, δηλαδή στα χωριά τους, για τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας».
Και ο κ.Χαρδαλιάς κατέληξε: «Άρα να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία».
Εξαίρεση προβλέπεται αποκλειστικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους, μόνο όμως για υπηρεσιακή ανάγκη και με σχετικό φύλλο πορείας.
Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύουν για όλο το διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
Διπλασιασμός προστίμων και αφαίρεση πινακίδων
Σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής μετακίνησης γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το κανονικό πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ. Επίσης, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των οχημάτων των παραβατών για 60 ημέρες και, φυσικά, οι παραβάτες θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησής τους.
Μετακινήσεις στα νησιά
Έως και τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η από, προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς με εξαίρεση: α) Την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και β) των κατοίκων μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου για επισκέψεις σε γιατρούς και φαρμακεία, για προμήθεια προϊόντων πρώτης ανάγκης ή για επίσκεψη στην τράπεζα για συναλλαγή που δεν γίνεται ηλεκτρονικά.
Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για να πάνε στο φαρμακείο ή στο γιατρό, σε κατάστημα προμήθεια προϊόντων πρώτης ανάγκης ή να μεταβούν στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Αντίθετα οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.
Fake news τα δημοσιεύματα πως έχει αποφασιστεί η ημερομηνία άρσης των μέτρων
Όσον αφορά πάντως στα σενάρια περί ημερομηνιών άρσης των μέτρων, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν: «Πρόκειται για fake news. Είναι παντελώς αβάσιμα, ανυπόστατα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους» και προειδοποιούσαν: «Τέτοια κείμενα εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων».
Φρένο στα σχέδια δήμων να μοιράσουν το Άγιο Φως με εθελοντές
Η κυβέρνηση μπορεί να επέτρεψε την αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, όμως τα σχέδια του δήμου Αργυρούπολης–Ελληνικού να παραδοθεί κατ’ οίκον το Άγιο Φως στους κατοίκους του δήμου το βράδυ της Ανάστασης, προκάλεσαν ανησυχία. Και αυτό καθώς στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι επέφερε τον υπαρκτό κίνδυνο και άλλοι δήμοι να προβούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες πολίτες ή εργαζόμενοι ή εθελοντές των δήμων να μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια όλων των Ελλήνων.
Για να αποτραπεί τέτοιο ενδεχόμενο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσε ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει να απέχουν από τέτοιες δράσεις, αφού δεν θα επιτραπούν.
«Η ευαισθησία είναι κατανοητή και σεβαστή, όμως τέτοιες ενέργειες δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές εν μέσω πανδημίας» ξεκαθάριζαν κυβερνητικά στελέχη.
Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως δε σχολίασαν το γεγονός ότι με βάση εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας τη Μεγάλη Εβδομάδα οι λειτουργίες θα τελούνται μεν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11π.μ έως την 1μ.μ.
Την δε Μεγάλη Παρασκευή οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν από την 1μ.μ έως τις 5μ.μ, επειδή οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα. Γεγονός που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για συνωστισμών πιστών που θα σπεύσουν να ανάψουν έστω ένα κερί όλοι ταυτόχρονα.