«Δεν τίθεται θέμα χρημάτων για το ΕΣΥ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, για τα προβλήματα των νοσοκομείων μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού.
Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα και υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Δελή περί (περιορισμένης) εξάπλωσης της πανδημίας, απάντησε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει περιορισμός της. «Ναι μεν έχουμε νέα κρούσματα αλλά δεν εξαπλώνεται ο ιός. Τα στοιχεία λένε ότι έχουμε καταφέρει να τον περιορίσουμε. Ο σωστός δείκτης (καταγραφής του περιορισμού) είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των θανόντων», παρατήρησε και συμπέρανε ότι «βρισκόμαστε σε καλή φάση» και «ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε έως το τέλος».
Ειδικότερα για την επάρκεια του υγειονομικού υλικού, είπε ότι βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις να γίνεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» και την ίδια ώρα, «η μικρή Ελλάδα» να έχει καταφέρει να έχει επάρκεια υλικού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε κάλεσμα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να το σπαταλάμε, αλλά να το χρησιμοποιούμε σωστά και με φειδώ. Στην αναφορά του κ. Δελή στο είδος των μασκών που έχουν ανάγκη οι γιατροί, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «και δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο ούτε το υγειονομικό προσωπικό ούτε τον πληθυσμό».
Από την πλευρά του, ο κ. Δελής είπε ότι το υλικό που δείχνει η κυβέρνηση να έρχεται με αεροπλάνα, δεν το βλέπουν οι υγειονομικοί που ζητάνε ειδικές μάσκες και «όχι φίμωτρα που προσπάθησαν να τους βάλουν στον Ευαγγελισμό». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη δημόσια υγεία «όσο χρειάζεται».
«Να προσλάβετε μόνιμο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Να μη δίνετε εκατομμύρια σε καναλάρχες, σε εργολάβους εθνικών οδών και ιδιωτικούς κλινικάρχες. Να επιτάξετε δομές δημόσιας υγείας», ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία, είναι από τη μια στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί να δίνουν την ψυχή τους και από την άλλη τα ιδιωτικά νοσοκομεία να κοιτούν τα κέρδη τους.