Σε όσα συνέβησαν στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και τον διαξιφισμό του με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως υπάρχει μία παρανόηση από την πλευρά της Τουρκίας.
«Η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων χωρών δεν είναι κατ’ επιλογήν, είναι συνολική, όλοι βοηθάμε όλους. Δεν μπορεί λοιπόν ένας σύμμαχος να ζητά τη βοήθεια όλων των υπολοίπων χωρών και το ίδιο κράτος μέλος να στρέφεται με τρόπο ελάχιστα φιλικό κατά άλλου κράτους μέλους ή και κατά ένωσης κρατών όπως η ΕΕ. Αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους και η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει» τόνισε ο κ. Δένδιας μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Σε αυτό ο κ. Τσαβούσογλου θεώρησε πως πρέπει να ανταπαντήσει και με ανάγκασε κι εμένα να τοποθετηθώ ευθέως για τα ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια της Τουρκίας στον Έβρο και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τη χρήση των μεταναστευτικών ροών ως πολιορκητικού κριού και την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου» εξήγησε.
Απαντώντας σε αναφορές τουρκικών μέσων, που μετέδωσαν πως χώρες σύμμαχοι στάθηκαν στο πλευρό της Άγκυρας πλην της Ελλάδας η οποία προσπάθησε να εξαρτήσει τη στήριξη στη Συρία με όσα συμβαίνουν σε Έβρο και Αιγαίο, ο υπουργός τόνισε πως η τουρκική πλευρά θέλει να βλέπει και να αναμεταδίδει τα πράγματα όπως την εξυπηρετούν.
Τουλάχιστον 4 χώρες συνέδεσαν την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της συμφωνίας του 2016, ενώ κάποιοι επιλέγουν να μην το πουν ρητά στο πλαίσιο της Συμμαχίας επειδή το λένε σε άλλα φόρα. «Υπάρχει ευρύτατη κατανόηση για τις ελληνικές απόψεις» τόνισε.
«Η Τουρκία σε αυτό το θέμα εκτέθηκε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης» είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα περνάνε μέσα από την τήρηση των συμπεφωνημένων και του διεθνούς δικαίου.
«Οι μεταναστευτικές ροές ενορχηστρώθηκαν από την Τουρκία, εργαλειοποιήθηκε ο ανθρώπινος πόνος. Ελπίζω η τουρκική πλευρά αυτό να το δει καθαρά» τόνισε.
Σε ερώτηση για την ενίοτε αδρανή στάση του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας είπε πως ο γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρεί να βάλει πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως έχει μακριά πορεία στην ηγεσία της Τουρκίας, έχει καταγράψει πολλές επιτυχίες, κι εξέφρασε την ελπίδα εκείνος να δει καθαρά πως συμφέρει τη χώρα του να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία ακόμα κι αν εκείνη δεν της το καθιστά εύκολο» είπε.
Το κύριο θέμα της συζήτησης πάντως ήταν το πώς οι δομές του ΝΑΤΟ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα εθνικά συστήματα υγείας και την Πολιτική Προστασία ώστε να εξυπηρετήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού, είπε ο κ. Δένδιας.
Μιλώντας τέλος για τους Έλληνες που έχουν μείνει σε χώρες της ΕΕ λόγω κορονοϊού και θέλουν να επιστρέψουν, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε πως τον συντονισμό της επιχείρησης τον έχει η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Εξωτερικών βοηθάει. Τόνισε πως ο αριθμός των Ελλήνων που θέλουν να επιστρέψουν είναι πολύ μεγάλος και το θέμα είναι πολύ μεγάλο στο Λονδίνο, γι’ αυτό και το ΥΠΕΞ έστειλε ειδικό απεσταλμένο για να συντονίσει την προσπάθεια με τις βρετανικές αρχές και με το σύστημα της ΕΕ.
«Κάθε μέρα το πρωί έχω έναν κατάλογο με το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και πώς εξελίσσεται η μεγάλη προσπάθεια επαναπατρισμού με ασφάλεια όμως για όλους, τους ίδιους, τις οικογένειές τους, την ελληνική κοινωνία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε» κατέληξε.