Δημόσια πρόσκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μεγάλες εταιρείες της Κορέας να εκμεταλλευτούν -όπως είπε- το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπούλιας απηύθυνε την πρόσκληση από το βήμα του οικονομικού φόρουμ επιχειρηματιών της Κορέας και της Ελλάδας, στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα και αύριο.
Εγκαινιάζοντας τις εργασίες της κορεατικής και ελληνικής επιχειρηματικής συνάντησης, όπου έδωσαν το «παρών» οι σημαντικότερες εταιρείες της Κορέας και ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος τη συνεισφορά της Ελλάδας στην εμπέδωση της ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Κορέα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα πλεονεκτήματα των ελληνικών λιμανιών για τη διακίνηση των προϊόντων, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η άρρηκτη σχέση που έχει δημιουργηθεί στη ναυτιλία, προσφέρει νέες ευκαιρίες αμοιβαίων επενδύσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Γνωρίζετε ότι τα λιμάνια έχουν πλέον έναν πολύ ευρύτερο ρόλο από αυτόν που είχαν παραδοσιακά. Λειτουργούν ως κέντρα διανομής και διοικητικής μέριμνας, παρέχοντας υπηρεσίες σε ολόκληρη την μεταφορική αλυσίδα. Ήδη, το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης, με ραγδαία εξέλιξη σε υπηρεσίες διεθνούς διακίνησης, μεταφόρτωσης και διέλευσης προς τις ευρωπαϊκές αγορές». Και πρόσθεσε ότι «κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών. Οι εξελίξεις αυτές σάς προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξετε την Ελλάδα για τη μεταφορά, διανομή αλλά και για την τελική συναρμολόγηση προϊόντων σας».
Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε τη ναυτιλιακή και ναυπηγική συνεργασία των Ελλήνων εφοπλιστών με την Κορέα.
«Είμαστε, πάντα, η πρώτη χώρα στην παγκόσμια ναυτιλία, τόσο σε αριθμό όσο και σε εκτόπισμα εμπορικών πλοίων. Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατία της Κορέας αποτελεί την πρώτη δύναμη διεθνώς στις ναυπηγοκατασκευαστικές εργασίες. Ο αυξανόμενος αριθμός παραγγελιών από Έλληνες πλοιοκτήτες στα κορεατικά ναυπηγεία είναι η λογική συνέπεια της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και Κορεατών ναυπηγών. Σημειώνω ότι, εντός του 2013, τελούν υπό ναυπήγηση 133 πλοία σε ναυπηγεία της χώρας σας». Επισήμανε, επίσης, τη στενή συνεργασία των δύο χωρών για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη γενικότερη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και τη νοτιανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη πρόσκληση έκανε ο κ. Παπούλιας στους Κορεάτες να επισκεφθούν την Ελλάδα, ενισχύοντας τον τουρισμό.
«Η τουριστική ροή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Κορέας είναι πάρα πολύ χαμηλή. Οφείλεται βέβαια και στην έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. Μία από τις προτεραιότητές μας λοιπόν, η οποία θα εμπεδώσει και τη φιλική μας σχέση, θα είναι να πολλαπλασιάσουμε τους αριθμούς, ώστε να αντανακλούν το άριστο επίπεδο των σχέσεών μας» είπε.
Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί, με κατάθεση στεφάνου στο εθνικό Κοιμητήριο της Σεούλ και λίγο αργότερα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης Κανγκ Τσανγκ Χέε, η οποία τον καλωσόρισε, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη πολύ σημαντική, επισημαίνοντας το γεγονός ότι έχει αποδοχή από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Απαντώντας, ο κ. Παπούλιας επισήμανε τους «δεσμούς αίματος» -όπως χαρακτηριστικά είπε- που συνδέουν τις δύο χώρες, «καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έτρεξε σε βοήθειά σας όταν κινδύνεψε η ελευθερία της χώρας σας». «Οι τάφοι των παιδιών μας στο έδαφός σας είναι μαρτυρία ακριβώς αυτής της πάλης που δώσαμε μαζί, για την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας» υπογράμμισε.
Ενημέρωσε την πρόεδρο της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
«Είναι μια κρίση ευρωπαϊκή και, ιδιαίτερα, κρίση των χωρών της νότιας Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση, με μεγάλες θυσίες. Εχθροί και φίλοι ομολογούν ότι τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή δεν πέτυχε καμία από τις χώρες που περνούσαν κρίση, αλλά αυτό το πλήρωσαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας της Ελλάδας» είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να συναντηθεί με την Πρόεδρο της χώρας και, αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδος, θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που δίνει προς τιμή του η κ. Παρκ.
Αύριο Τετάρτη, ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότιο από τη Βόρειο Κορέα, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί μετά την πρόσφατη ένταση στην περιοχή ενώ, πριν αναχωρήσει, θα καταθέσει στεφάνι στο κενοτάφιο των Ελλήνων πεσόντων στον κορεατικό πόλεμο, στη περιοχή Ίντσεον.
Χθες, ο Κάρολος Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο τεχνολογικό πάρκο της εταιρείας Samsung.