Την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το 2013 δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό και μετριασμό των προσπαθειών κρατικών φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων, εξέφρασε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Τουρισμού, ‘Ολγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνοντας ότι όλοι αποκτούν μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε αυτό το σκηνικό.
Μιλώντας από το βήμα της ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων, στο πλαίσιο της 29ης Philoxenia, πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο θεσμικό και νομοθετικό, αλλά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και την ελληνική πολιτεία διεθνώς, «διαμορφώνουν νέο επενδυτικό και επιχειρησιακό περιβάλλον. Μια νέα πραγματικότητα, που μας κάνει να ελπίζουμε σε ακόμη καλύτερες χρονιές στον ελληνικό τουρισμό και σε βάθος χρόνου σε μια εθνική αναπτυξιακή πορεία με τον τουρισμό ως στυλοβάτη».
Τόνισε, πάντως, ότι προκειμένου να προστατευτούν τα όσα επιτεύχθηκαν επιβάλλεται να τηρούνται αυστηρά οι νόμοι και οι κανόνες δικαίου και να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση των φορέων του τουρισμού με το θεσμικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά την πολεοδομία και το χωροταξικό είτε αμιγώς τον τουρισμό είτε την συμμόρφωση με την εργασιακή νομοθεσία.
Φαινόμενα όπως η αδήλωτη εργασία [στον τουρισμό] πρέπει να εκλείψουν και ο κλάδος να απομονώσει τους παράγοντες παραβατικότητας», σημείωσε η κα Κεφαλογιάννη, ενώ πρόσθεσε ότι στο σημείο καμπής όπου βρισκόμαστε, από το οποίο μπορούμε πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση όλων.
Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήματα των Ελλήνων ξενοδόχων, η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων (σ.σ.αμοιβές που πρέπει να καταβάλλουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τη χρήση της τηλεόρασης στα δωμάτια), αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού.
Για το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, που ταλανίζει και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επισήμανε ότι δυστυχώς αυτή δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Οικονομικών και ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να υπάρξουν κονδύλια για παρεμβάσεις στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα για ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία.