Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πνευματική ιδιοκτησία και των συγγενικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, παρατείνεται κατά 20 χρόνια η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών και των παραγωγών φωνογραφημάτων ενώ παράλληλα αξιοποιούνται τα «ορφανά έργα» για μορφωτικούς σκοπούς.
Σχεδόν όλα τα κόμματα, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις και επιφυλάξεις συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών τους.
Θετικά εμφανίστηκαν τα κόμματα στην πρόσκληση εθνικού διαλόγου για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, των υποχρεώσεων των χρηστών και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, που απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει συγκροτηθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ο οποίος από το νέο έτος θα αρχίσει να εργάζεται ενώ θα τελεί υπό τον συντονισμό του και η σύσταση της Επιτροπής διαλόγου για τον πολιτισμό.
Ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ακόμα ότι ο κατάλογος αυτών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για τον πολιτισμό δεν έχει κλείσει και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
Παράλληλα ανέφερε ότι η Επιτροπή θα έχει χρονοδιάγραμμα δύο μηνών από τη σύστασή της για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν.
«Ο πολιτισμός μας μπορεί να αναδειχθεί η βαριά βιομηχανία μας», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ελάχιστο μεν αλλά θετικό βήμα» για την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
Σοβαρές όμως επιφυλάξεις εξέφρασε για την διάταξη σχετικά με τα «ορφανά έργα» σημειώνοντας ότι η κοινοτική οδηγία είναι «επικίνδυνα ασαφής, ειδικά για τα ψηφιακά έργα».
Επιφυλάξεις στη διάταξη για «ψηφιοποίηση ορφανών έργων», εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο που θα αποσαφηνίζει τα ζητήματα αυτά.
Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ελεύθερης πρόσβασης του πολίτη και της διασφάλισης του έργου του καλλιτέχνη.
«Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο παρά τους ενδοιασμούς της», ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης που παρέχεται στους ερμηνευτές κατά των παραγωγών.
«Η ενσωμάτωση των κοινοτικών τροποποιήσεων ενισχύουν ακόμα περισσότερο την μονοπωλιακή εκμετάλλευση. Χαμένος θα είναι ο ακροατής που δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην οπτικοακουστική παραγωγή και λήψη», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής που δήλωσε ότι καταψηφίζει.
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να ανοίξει η συζήτηση πάνω στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση, στο χώρο του πολιτισμού.
Στόχος, όπως είπε, είναι να βρεθεί ισορροπημένη λύση που και οι καλλιτέχνες θα προστατευθούν και οι μικρές
επιχειρήσεις θα προφυλαχθούν από το κλείσιμο.