Στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, μέτρα για τον περιορισμό της ταυτόχρονης παρουσίας πολλών βουλευτών στο νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου, αλλά και των επισκέψεων σε κτίρια της Βουλής και γραφεία βουλευτών, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου του σώματος, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Συγκεκριμένα, από εδώ και πέρα, η Βουλή και οι βουλευτές δεν θα δέχονται επισκέπτες, ούτε συλλογικά όπως ήδη ισχύει, αλλά ούτε και ατομικά. Το μέτρο αφορά όλα τα κτίρια της Βουλής, καθώς και τα γραφεία κομμάτων και βουλευτών. Όπως είπε ο κ. Τασούλας, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το μέτρο θα ισχύει «μέχρι να περάσει η μπόρα». Το σύνθημά μας πρέπει να είναι «δεν πάμε γυρεύοντας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αναβάλλονται οι όποιες αποστολές βουλευτών στο εξωτερικό.
Για το νομοθετικό έργο στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί το άρθρο 107 του Κανονισμού για την «οργανωμένη συζήτηση» των νομοσχεδίων. Βάσει του άρθρου αυτού θα ομιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και από ένας ή δύο βουλευτές από κάθε κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρώνονται πάνω από 20-25 βουλευτές ανά συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής.
Όσο για τις μόνιμες επιτροπές, στις οποίες πραγματοποιείται η επεξεργασία των νομοσχεδίων (προτού αυτά εισαχθούν για συζήτηση στην ολομέλεια), οι φορείς που θα καλούνται να εκφέρουν γνώμη δεν θα ξεπερνούν τους έξι. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο, οι προσκληθέντες φορείς έφτασαν τους 40, ενώ αρκετοί εξ αυτών εκπροσωπήθηκαν από δύο πρόσωπα έκαστος. Σημειώνεται ότι οι φορείς έχουν πάντα τη δυνατότητα να καταθέτουν υπόμνημα με τις θέσεις τους, χωρίς τη φυσική παρουσία εκπροσώπων τους.
Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, εξετάζεται το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των συνεδριάσεων των επιτροπών που επεξεργάζονται νομοσχέδια, ενώ μπαίνει «στοπ» στις συνεδριάσεις των μη νομοθετικών επιτροπών.
Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενημέρωσε ότι το σύνολο των χώρων του Κοινοβουλίου θα απολυμανθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Την αντίθεσή του κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται ακάθεκτο, ενώ ετοιμάζεται να φέρει την επόμενη εβδομάδα και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που θα μας βρει αντίθετους τόνισε χαρακτηριστικά.
«Εμείς προτείναμε μία συνεδρίαση -το πολύ- την εβδομάδα, ώστε να προφυλαχθούν τόσο οι βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι», ανέφερε ο κ. Παφίλης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Επισήμανε, τέλος, ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Διάσκεψη των Προέδρων είναι σε βάρος των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς οι βουλευτές της είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ή του νομοθετικού έργου της, καθ’ όλη την εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη συμφωνία τους με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού εξέφρασαν στη Διάσκεψη των Προέδρων οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρονται δε, να πρότειναν ακόμα δραστικότερα μέτρα, όπως η λειτουργία της Βουλής στη βάση των θερινών τμημάτων, στα οποία μετέχουν 100 βουλευτές έναντι 300 στην ολομέλεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη λειτουργία της Βουλής, προκειμένου να περάσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.