Σοβαρές ενστάσεις σε όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το Όστιν του Τέξας σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία, όπως είπε, δεν θα ωφελήσει κανέναν, εκφράζουν κύκλοι του κόμματος.
Στελέχη της αριστερής πλατφόρμας τονίζουν ότι η δεν είναι εφικτή η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων με διαπραγμάτευση με ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ, θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς ενέργειας.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει το μέλλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Άκης Μπαδογιάννης, ο οποίος απηχεί τις θέσεις του Π. Λαφαζάνη, σε άρθρο του στο iskra.gr: «Φοβούμαι ότι όλα αυτά παραμερίζονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η έξοδος από την ευρωζώνη αλλά και η σύγκρουση με την ΕΕ ξορκίζονται. Αν δεν υπάρχει γι’ αυτήν την έξοδο σοβαρή και καλή πολιτική και οικονομική προετοιμασία και ταυτόχρονα καλή και ανοικτή ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες. Αν δεν υπάρχουν όλα τούτα, τότε φοβούμαι ότι μπορεί η χώρα να περιέλθει σε μια τέτοια δυσχερή κατάσταση μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που ούτε καν διαπραγμάτευση να μπορεί να διεξάγει. Ίσως και κάτι χειρότερο…».
Σημειώνεται δε, ότι με βάση τις θέσεις της αριστερής πλατφόρμας:
– Ταυτόχρονα με την ακύρωση των μνημονίων θα πρέπει να γίνει άμεσα στην ακύρωση – κατάργηση των «νεοαποικιακών» δανειακών συμβάσεων που συνομολόγησαν με την τρόικα και ψήφισαν με διαδικασίες κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
– Η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα αυτών των δανειακών συμβάσεων δεν είναι νοητή, αφού στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η διαγραφή του χρέους που αντιπροσωπεύουν αυτές οι δανειακές συμβάσεις και όχι η αλλαγή των όρων αποπληρωμής τους, ενώ και αυτοί οι όροι που θα συμπεριλαμβάνουν αυτές οι δανειακές συμβάσεις είναι όροι ακραίας υποτέλειας και δεν είναι διαπραγματεύσιμοι, αφού δεν υπάρχουν καλοί και κακοί όροι σε συμφωνία με την τροϊκανή κηδεμόνευση. Άλλωστε, η διαγραφή του χρέους, που θα έχει προωθήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, θα έχει αχρηστεύσει στην πράξη αυτές τις δανειακές συμβάσεις, των οποίων θα έχει εκλείψει το δανειακό αντίκρισμα.
και
– Η ακύρωση – κατάργηση των «νεοαποικιακών» δανειακών συμβάσεων δεν πρόκειται να προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό διότι η τροϊκανή χρηματοδότηση κατευθυνόταν στο συντριπτικό της μέρος στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του ελληνικού κρατικού χρέους, τα οποία με τη διαγραφή του χρέους θα εξαλειφθούν ως υποχρέωση. Στη χειρότερη περίπτωση που ο νέος προϋπολογισμός μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα, αυτό θα είναι εξαιρετικά μικρό και θα μπορεί να καλυφθεί χωρίς ιδιαίτερες δυσχέρειες.