Μάχη σε τέσσερα επίπεδα θα δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Όπως είχε γράψει το Newsbeast, η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεκδικήσει να μη μειωθούν τα κοινοτικά κονδύλια που λαμβάνει σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: Την κοινωνική συνοχή, το προσφυγικό, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη στήριξη της απολιγνητοποίησης,
Καθώς όμως οι κοινοτικοί πόροι μειώνονται και οι ανάγκες αυξάνονται, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες στο briefing και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, το Brexit και δεύτερον η επιμονή των χωρών καθαρής συνεισφοράς, δηλαδή των πλουσιότερων και μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών που βάζουν στο κοινοτικό ταμείο περισσότερα από όσα λαμβάνουν όπως η Γερμανία, σε ένα μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό.
Το γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς – το Ηνωμένο Βασίλειο – αποχώρησε από την Ε.Ε., συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως. Και αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων (net contributors) και καθαρών αποδεκτών (net receivers) για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Οι καθαροί συνεισφορείς ζητούν το νέο ΠΔΠ να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27».
Αντίθετα η Ευρωβουλή προτείνει αυτό το ποσοστό να διαμορφωθεί στο 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ, δηλαδή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, δηλαδή 1,134 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε ΠΔΠ στο 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ, δηλαδή 1,094 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόκλιση μεταξύ της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φτάνει δηλαδή τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία διαφορά που δεν είναι προφανώς εύκολο να γεφυρωθεί. Για αυτό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι παραδέχθηκε προχθές ότι οι εταίροι απέχουν ακόμη πολύ από μία συμφωνία.
Με μείον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα πρέπει λοιπόν να βρεθούν πόροι για την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, την κλιματική αλλαγή. Τέσσερις τομείς που αγγίζουν άμεσα τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον κ.Μισέλ τις ελληνικές θέσεις.
Συνεργάτες του δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027. Όμως η μάχη θα είναι δύσκολη εκ των πραγμάτων.
Η Ελλάδα, που είναι ένα από τα κράτη μέλη καθαρούς αποδέκτες, θα διεκδικήσει σε κάθε περίπτωση να μη μειωθούν ει δυνατόν οι πόροι που λαμβάνει, παρότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός.
Η χώρα μας αναμένει τη στήριξη της ΕΕ στο επίπεδο της συνοχής. Δε θα δεχθεί επίσης τη μείωση της χρηματοδότησης των αγροτών, τόσο όσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις και το δεύτερο πυλώνα- σε αυτό μάλιστα ισχυρός σύμμαχος είναι η Γαλλία που θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Γάλλων αγροτών και κτηνοτρόφων και θα δώσει μάχη για να μη μειωθούν οι πόροι για την ΚΑΠ.
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα πριν τον κ.Μισέλ, είχε συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και είχαν συζητήσει και αυτό το ζήτημα.
Στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με τις χώρες του νότου, που αποτελούν και χώρες πρώτης υποδοχής, και συγκεκριμένα την Ιταλία και την Ισπανία, προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουν ικανοποιητικά κονδύλια.
Στην Αθήνα προκάλεσε προβληματισμό το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει περικοπή κονδυλίων για τη Frontex κατά το ήμισυ. Αλλά και οι συζητήσεις για μείωση των κονδυλίων για την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών κατά ένα τρίτο. Το πεδίο αυτό αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου.
Τέλος η χώρα μας διεκδικεί να μη μειωθούν οι πόροι για την κλιματική αλλαγή και ζητά σημαντικά κονδύλια από το ταμείο δίκαιης μετάβασης, με το επιχείρημα ότι μπήκε στην πρωτοπορία των χωρών της ΕΕ για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων (απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023, πλην της Πτολεμαϊδας VI, που θα αποσυρθεί μέχρι το 2028) και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλιστεί η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλούπολης.