Καθοριστική για τα επόμενα επτά χρόνια είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021- 2027, στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί με τέσσερις στόχους.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Πρώτον, περισσότερα κονδύλια από το ταμείο για τη συνοχή. Η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες συνεισφορείς, αλλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το ταμείο συνοχής. Και έχει ως εκ τούτου ενδιαφέρον να μην μειωθούν τα κονδύλια για τη συνοχή στο νέο προϋπολογισμό, που πραγματοποιείται στον απόηχο του Brexit. Θα δοθεί μάχη με τις χώρες του νότου όμως να διεκδικούν η κάθε μία και διαφορετικό μείγμα πολιτικής, καθώς σε αυτές τις συζητήσεις τίθενται ως πακέτο από τα κράτη μέλη οι διάφοροι στόχοι.
Για παράδειγμα, δεύτερος μείζων στόχος της Ελλάδας είναι περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, που αποτελεί και ένα βασικό θέμα της εσωτερικής και ιδίως της γαλάζιας εσωκομματικής επικαιρότητας.
Τρίτος στόχος είναι να εξασφαλίσει η χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση και τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της «δίκαιης μετάβασης».
Ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε αντί να ζητήσει εξαίρεση για κάποια χρόνια, να θέσει πρώτος φιλόδοξους στόχους απολιγνητοποίησης (απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023, πλην της Πτολεμαϊδας VI, που θα αποσυρθεί μέχρι το 2028) και έτσι να διεκδικήσει από τους πρώτους κονδύλια για τη μετάβαση.
Ο τέταρτος μεγάλος στόχος της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι βεβαίως η Κοινή Αγροτική Πολιτική.
«Μπροστάρης» σε αυτή τη μάχη είναι φυσικά η Γαλλία, με την οποία συντάσσεται και η χώρα μας. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η ΚΑΠ, αλλά και το προσφυγικό ήταν από τα ζητήματα που είχαν συζητήσει στις 29 Ιανουαρίου ο κ.Μητσοτάκης με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021- 2027.
Δεν παγώνουν τα κλειστά κέντρα, αλλά το μπαλάκι τώρα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση
Εν τω μεταξύ όμως στην Αθήνα συνεχίζεται η προσπάθεια διαχείρισης των αντιδράσεων στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ουσιαστικά όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικά στελέχη, οι επιτάξεις για τα κλειστά κέντρα δεν παγώνουν, αλλά οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το που να γίνουν τα κλειστά κέντρα μέσα σε μία βδομάδα, γιατί μετά θα μπουν οι μπουλντόζες.
Τα περί παγώματος προέκυψαν με αφορμή διάλογο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη στην ΕΡΤ, ωστόσο ούτως ή άλλως αυτή την εβδομάδα δεν επρόκειτο να ξεκινήσουν έργα. Οι αναφορές όμως σε πάγωμα προκάλεσαν σύγχυση, καθώς δεν τίθεται υπό συζήτηση η δημιουργία κλειστών κέντρων. Αλλά η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους φορείς που αντιδρούν και βασικά στον περιφερειάρχη, να προτείνουν συγκεκριμένους χώρους για τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, μέχρι την Παρασκευή οπότε και θα ξεκινήσει η υλοποίηση.
Όπως έγραψε ο κ. Μηταράκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη συνέχεια και προφανώς σε επικοινωνία με το Μαξίμου: «Μια βδομάδα προθεσμία στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Όλα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών».
Στην πραγματικότητα πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο ο κ.Μουτζούρης επιμένει σε υψηλούς τόνους ακόμη, καθώς οι δήμαρχοι των νησιών, έχοντας λάβει και την οικονομική στήριξη που επιθυμούσαν, αλλά και καθώς οι χώροι που επιτάσσονται δεν είναι μέσα σε δήμους και περιοχές που είχαν τεθεί ως κόκκινες γραμμές, δεν έχουν πλέον πολεμική διάθεση.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Μηταράκης θα τους καλέσει εξάλλου εκ νέου σε συνάντηση στην Αθήνα (υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη είχε ακυρωθεί μετά τις ανακοινώσεις για την επίταξη) στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς εκτός από τα κλειστά κέντρα στο τραπέζι τίθεται και ένα γενικότερο σχέδιο στήριξης των δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.