Η «Προγραμματική Συμφωνία» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν φάνηκε να ενθουσιάζει ολόκληρη την Κ.Ο. του Κινήματος, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη συνεδρίαση που έγινε σήμερα και στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το κείμενο που συμφώνησε χθες κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέλη της Κ.Ο., μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Θάνος Μωραϊτης και ο Νίκος Σηφουνάκης άσκησαν σκληρή κριτική, που ανάγκασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσει «τσουχτερές» εκφράσεις κατά τη δευτερολογία του, χωρίς, πάντως, να απαντά σε συγκεκριμένες αιτιάσεις βουλευτών.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του κ. Βενιζέλου που ανέφερε ότι «η κοινωνία μας πιέζει να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι σου λένε κάποιοι «πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές». Παράλληλα επισήμανε ότι δεν αρκεί απλά η διατύπωση της φράσης «δεν υπάρχουν μέτρα», αλλά χρειάζεται και πολιτική αντοχή, διότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση.
Στη συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίσθηκε από βουλευτές ως «η πιο δύσκολη του τελευταίου διαστήματος», ο βουλευτής Αρκαδίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επισήμανε μεταξύ του αιτήματος «να έχουμε μια προγραμματική συμφωνία» και της κριτικής που ασκείται μετά την υπογραφή της. Πρέπει, τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, σχολιάζοντας σχετικές τοποθετήσεις, να αποφασίσουμε αν ο Σαμαράς εφαρμόζει τη δική μας πολιτική, όπως λέμε πολλοί από εμάς ή ότι είμαστε ουρά του Σαμαρά.
Επί της αμφισβήτησης της «Προγραμματικής Συμφωνίας» και για το κατά πόσο αφίσταται των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε στη δευτερολογία του ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να καταγραφούν τα μέτρα που προκύπτουν από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και να μπουν κόκκινες γραμμές στο τι θα ψηφίσει στο εξής το ΠΑΣΟΚ και να οριστεί τι είναι οριζόντια μέτρα και τι όχι. Το θέμα των οριζόντιων ή άλλων μέτρων τέθηκε και από άλλους βουλευτές και ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν υπάρχουν ούτε οριζόντια ούτε κάθετα μέτρα, δεν υπάρχουν μέτρα.
Ο κ.Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της κεντροαριστεράς χαρακτηρίζοντας θετική την πρόσφατη πρωτοβουλία για την ανασύστασή της και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και να βοηθήσει στη μαζικοποίησή της μέχρι τις ευρωεκλογές.
Ο Θάνος Μωραϊτης χαρακτήρισε «γενικόλογη» και «ευχολόγιο» την «Προγραμματική Συμφωνία», η οποία, όπως είπε, δεν απαντά σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Πρώτο, αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, ανεξάρτητα από το αν θα ονομάζονται «οριζόντια» ή όπως αλλιώς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει την ατζέντα, ώστε να μην εκπέμπεται ένα θολό μήνυμα. Και πρέπει να οριοθετηθεί προς τη ΝΔ και να θέσει «κόκκινες γραμμές». Δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ δεν διευκρινίζει τι θα κάνει μετά τη λήξη του μνημονίου και πρέπει, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να δώσει το δικό του αφήγημα. Ο ίδιος, είπε, όταν ερωτάται, από πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας, αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη ΝΔ, απαντά «όχι». Και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας δημιουργίας «προοδευτικού μετώπου», σε απάντηση, όπως είπε, «στη λαίλαπα της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Είπε επίσης ότι, το τελευταίο διάστημα, «παρακολουθούμε το έργο Σαμαράς ο αντιμνημονιακός Νο 2», αφού παρακολουθήσαμε πριν από τρία χρόνια το πρώτο, στο οποίο «έβγαλε τα στελέχη του στο Σύνταγμα και μούτζωναν τη Βουλή».
Ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι «ενώ προσπαθούμε να ανασυντάξουμε την κεντροαριστερά, συμπράττουμε με τη ΝΔ και ενσωματονόμαστε σε αυτή. Τόνισε επίσης ότι το μνημόνιο έχει πολλές «σκοτεινές περιοχές» και «άλυτες εξισώσεις», όπως το ασφαλιστικό. Σημείωσε πάντως, ότι «θα ήταν αυτοκτονία» να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
Η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα, το ΠΑΣΟΚ, να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όταν δεν μπορεί να επιβάλει την ατζέντα του και όταν δεν μπορεί να δώσει τον δικό του τόνο στη διαπραγμάτευση. Και πρόσθεσε ότι οι πολίτες πάνε σε κόμματα που μπορούν να επιβάλουν την ατζέντα τους.
Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ούτε με τη συμπεριφορά του «καλού παιδιού», που είχε μέχρι τώρα, ούτε με την «ψευτοσύγκρουση» με την τρόϊκα.