Στις δύο σοβαρές προκλήσεις με τις οποίος βρίσκονται αντιμέτωπες Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι η επίλυση του Κυπριακού και η εδραίωση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο νέος πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μεγαλόνησο, Θεοχάρης Λαλάκος.
Μιλώντας την Παρασκευή (07/02) κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε ότι η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής εδάφους της Κύπρου, γεγονός που -όπως είπε- οφείλεται στην απροθυμία της Τουρκίας να προσέλθει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
«Το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν νοείται λύση του χωρίς την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση του αναχρονιστικού και παρωχημένου συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», ανέφερε ο πρέσβης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σταθερός στόχος της Αθήνας είναι η απαλλαγή από τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής και η επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο των κατοίκων του νησιού.
«Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Προσπάθειες, τις οποίες, δυστυχώς, εξακολουθεί να υπονομεύει η Τουρκία, όχι μόνο εισάγοντας νέες παράνομες προϋποθέσεις, αλλά και εμμένοντας σε τακτικές κλιμάκωσης της έντασης, διά συρροής παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, τη “Νεκρή Ζώνη” και τα Βαρώσια», είπε.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην πλήρη εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας.
Αναφερόμενος στη δεύτερη πρόκληση, ο κ. Λαλάκος είπε ότι η Τουρκία «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να παραβιάζει και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο».
Συνέχισε, λέγοντας ότι ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται βίας ή απειλών χρήσης βίας, ή να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά ορίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμμένει στον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με τον πρέσβη, Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές μέσω του συνεχούς συντονισμού μεταξύ τους τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. «Χωρίς να στρέφονται εναντίον ουδενός, τα σχήματα αυτά, με συμμετοχή και άλλων χωρών, προωθούν με συνέπεια και πραγματισμό την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή», ενώ αποτελούν πολλαπλασιαστές διπλωματικής ισχύος, αναδεικνύοντας μια νέα αρχιτεκτονική συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως είπε.
Αναστασιάδης: Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα
Παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του συνόλου του κυπριακού ελληνισμού, ευγνώμονες ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας στα δίκαια αιτήματα για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το κυπριακό πρόβλημα.
«Από δικής μου πλευράς, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την ιδιαίτερα σκληρή και αρνητική στάση της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε άοκνα για τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο και την αρμονική συμβίωση του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, επισήμανε ότι δεδομένης της εκ νέου ενεργού εμπλοκής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών.
Σε σχέση με το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου 2019, στο Βερολίνο, ο πρόεδρος ανέφερε ότι «αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα προς τον καθορισμό των συστατικών στοιχείων που θα πρέπει να διέπουν την επανέναρξη ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου».
«Ενόψει της νέας προοπτικής που τίθεται ενώπιον μας, ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση που εμείς έχουμε υιοθετήσει, ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι είναι αυτονόητο και απαραίτητο η Τουρκία να παραμερίσει τις όποιες υπέρμετρες αξιώσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και να τερματίσει άμεσα τις συνεχείς προκλήσεις και έκνομες ενέργειες επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θαλάσσιων ζωνών της, οι οποίες δεν δημιουργούν το αναγκαίο υπόβαθρο για πραγματοποίηση παραγωγικών διαπραγματεύσεων, με προοπτική επιτυχούς κατάληξης.
«Δεδομένης της αστάθειας και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, η πολιτική βούληση Κύπρου και Ελλάδας για προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αποδεικνύεται εμπράκτως, μέσα από τον ενεργό ρόλο που αναλάβαμε για ενίσχυση της περιφερειακής μας συνεργασίας, κυρίως στο πλαίσιο των τριμερών μηχανισμών που από κοινού εγκαθιδρύσαμε με γειτονικά κράτη», συμπλήρωσε σχετικά.
Καλωσόρισε τον νέο πρέσβη της Ελλάδας, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην άσκηση και επιτέλεση των καθηκόντων του, σε μία «ομολογουμένως κρίσιμη χρονικά περίοδο, τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή». Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Λαλάκο για τη δεδηλωμένη βούληση ισχυρής συνεργασίας προς την περαιτέρω εμβάθυνση των διαχρονικά άριστων σχέσεων και αδελφικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.