Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σαφώς πιο ευάλωτο, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη του στην υπόθεση των υποβρυχίων, «Αχίλλειο πτέρνα» της Χαριλάου Τρικούπη, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει «ρήγμα» στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση της Κουμουνδούρου να ζητήσει εξεταστική για τις συμβάσεις των υποβρυχίων του 2010, βάζοντας στο κάδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φιλοδοξώντας να πλήξει τον «αδύναμο κρίκο» της δικομματικής κυβέρνησης.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρει ευθύνες για τη σύμβαση που υπέγραψε ως υπουργός Άμυνας το 2010 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναφορικά με την απόκτηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Βασικό επιχείρημα που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση που είχε τηρήσει η ΝΔ στην υπόθεση των πυραύλων TOR M1, υπενθυμίζοντας ότι «τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο τότε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε για την υπόθεση των ΤΟR Μ1 και την σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων»:
«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που -το 2010- αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά -αντί των οκτώ- να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από τον Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».
Τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι τα εξής:
– Τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σκανδαλώδη σύμβαση δεδομένου ότι πρόκειται για τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και εξοπλιστικό σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες όσων υπουργών έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;
– Επιμένει η Νέα Δημοκρατία στα όσα είχε καταγγείλει ο τότε εκπρόσωπός της τον Απρίλιο του 2012, καθώς δεν είχε ψηφίσει την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου το 2010 ή θα παράσχει κάλυψη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριο Βενιζέλο;
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «για τη σκανδαλώδη σύμβαση του 2010 υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως επίσης και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Στο ίδιο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι δεδομένων των καταγγελιών του Γιάννη Μιχελάκη το 2012 αλλά και της στάσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας το 2010 – όταν υπεγράφη η αναθεώρηση της επαχθούς σύμβασης- η οποία ως κόμμα τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφηνε σαφέστατες αιχμές, μέσω του τότε τομεάρχη της σε θέματα Άμυνας για «οσμή σκανδάλου», μπορεί να υποθέσει κανείς με ευκολία ότι «η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταστεί απολύτως σαφές ότι θα παρέχει «κάλυψη» στον κύριο Βενιζέλο για λόγους… πολιτικών και κυβερνητικών ισορροπιών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τέλος ότι το 2010 ο τότε τομεάρχης της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωνε ότι «η τροποποίηση της σύμβασης και η απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο επιπλέον υποβρυχίων έχει αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος κατά 800 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και δημοσιονομικής ασφυξίας».