Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την κυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος, από τους πρώτους ξένους πολιτικούς που επισκέπτονται την Αλβανία ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, επιθυμεί με την επίσκεψη του αυτή να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική διπλωματία στις σχέσεις της με την Αλβανία.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου του 2014 αλλά και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλια στις 4 και 5 Νοεμβρίου.

Ο κ.Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα.
Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλη Ντούλε ενώ θα επισκεφθεί και τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Στο επίκεντρο των επαφών του Βενιζέλου θα βρεθούν μεταξύ άλλων η εκκρεμότητα της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες περιοχές, το θέμα καθορισμού της ΑΟΖ, ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, με αιχμή τον αγωγό ΤΑΡ, θέματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και μεταναστευτικά ζητήματα (όπως είναι η διευθέτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων), διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και διμερή προβλήματα, όπως αυτό που προέκυψε στην έκδοση αλβανικών διαβατηρίων, όπου τα ελληνικά τοπωνύμια δεν αναγράφονται με τη διεθνή, αλλά με την αλβανική ονομασία τους.