Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) για τα εργασιακά ζητήματα στις τράπεζες, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων, αντιθέτως σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη θα έχουμε όταν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο χώρο της εργασίας».
Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντηση στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις απολύσεις υπαλλήλων στον τραπεζικό κλάδο, σχολιάζοντας ότι έγιναν «προφανώς για λόγους εκδίκησης» λόγω της άρνησής τους να μετατεθούν σε άλλη εταιρεία.
Χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το γεγονός για τον τραπεζικό χώρο και πρόσθεσε ότι «μας γεμίζει προβληματισμό δεδομένου ότι βλέπουμε μια σειρά από τέτοιου είδους κινήσεις και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα και είναι οξύμωρο σε σχέση με την πορεία και την εικόνα της οικονομίας». «Όταν η οικονομία πάει καλά, αυτό πρέπει να εμφανίζεται και στις εργασιακές σχέσεις, πρέπει να κατοχυρώνονται και όχι να διαλύονται», είπε.
Υπενθυμίζοντας και τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους εργαζομένων του ΟΤΕ, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή ζητήματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για γεγονός που προβληματίζει και τόνισε ότι «έχουμε την εντύπωση ότι έχει να κάνει με μια συνολικότερη τάση απορρύθμισης και μια ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα και κερδοφόρων επιχειρήσεων να συρρικνώσουν εργασιακά δικαιώματα για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία».
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι αυτό είναι «μεγάλο λάθος» και πως «δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων, αντιθέτως σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη θα έχουμε όταν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στο χώρο της εργασίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθειά τους και μέσα στη Βουλή, «ώστε η κυβέρνηση να παίξει έναν ρόλο όχι υποστηρικτή της πλευράς της εργοδοσίας, αλλά εξισορροπητικό όπως αρμόζει στο υπουργείο Εργασίας να παίζει τέτοιο ρόλο, προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις κατ’ αρχάς, γιατί 24 υπάλληλοι βρίσκονται στον δρόμο και πρέπει να βρεθεί λύση και για άλλους 250 που είναι σε ανασφάλεια, είναι σε υποχρεωτική άδεια».
Τόνισε ότι, συνεπώς, το βασικό αίτημα είναι η ανάκληση των απολύσεων και ο διάλογος με τη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα καλύπτει και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας. «Εάν αυτό περάσει, νομίζω ανοίγει ο “ασκός του Αιόλου” και για τις άλλες τράπεζες, γιατί αυτό περιμένουν», είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, σχολιάζοντας ότι «ο ρόλος των τραπεζών είναι να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, όχι να μειώνουν τα κόστη για να έχουν κέρδη, έτσι ξέρω κι εγώ να κάνω τον τραπεζίτη».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης, πως «μετά από 40 χρόνια μας προέκυψαν και απολύσεις στις τράπεζες, αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, μόνο επί χούντας έγιναν κάποιες απολύσεις, για λόγους κοινωνικών φρονημάτων». Μίλησε για τους 24 απολυμένους και είπε ότι «αν δεν βρεθεί λύση τους υπόλοιπους συναδέλφους μας που είναι σε εκκρεμότητα με την ιστορία της μεταφοράς της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων σε εταιρία, θα έχουμε και συνέχεια». «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η τράπεζα όσον αφορά τους απολυμένους επιμένει σε αυτή τη γραμμή της και αυτό δημιουργεί αδιέξοδα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ζήτησε στήριξη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και για την υπόθεση του «Ηρακλής» και πρόσθεσε ότι το κράτος θα δώσει 11 δισ. εγγύηση στις τράπεζες για την υπόθεση αυτή. «Γιατί να δίνουν οι φορολογούμενοι 11 δισ. και να μη διασφαλίζεται η απασχόληση;», σχολίασε.
Όπως πρόσθεσε, «θέλουμε αυτές οι επιχειρήσεις όπου πηγαίνει τώρα η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και εργαζόμενοι των τραπεζών εκ των πραγμάτων, να παραμείνουν στον κλάδο, να είναι κομμάτι του κλάδου για να έχουν τα δικαιώματα οι εργαζόμενοι και τη διασφάλιση της απασχόλησης και να μην πάνε να αλλάξουν επάγγελμα με τη βίαιη αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων που αυτό θα σημαίνει».