«Μέσα στις πιο εφιαλτικές συνθήκες, μείναμε όρθιοι» και «με την αυτοπεποίθηση ότι καταφέραμε όσα κανείς στο εξωτερικό δεν περίμενε, είναι η ώρα να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία, για την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και στη διεθνή σκακιέρα», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συμπόσιο του Κινήματος για την 3η Σεπτέμβρη. Επιπλέον, με εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα του υπερασπίστηκε τις επιλογές και την περίοδο της διακυβέρνησής του, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας» και «πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο». «Όχι λευκές επιταγές. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. Δεν διαιρεί», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης». Είπε ακόμα ότι «το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας ανορθολογισμό, και να διαμορφώσουμε ένα σταθερό σχέδιο αλλαγών για την χώρα που δεν θα ανατρέπεται με την κάθε εκλογική αναμέτρηση».
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ» για να υπηρετεί τις αρχές του, «γιατί δεν με κρατάει κανείς, δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει επειγόντως να συνεχιστεί η μάχη της «μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης» και πως αυτή πρέπει να γίνει «ό, τι και να γίνει στην Ευρώπη». «Αυτό θα έπρεπε να είναι το διακύβευμα σήμερα, το πρόγραμμα, οι βασικές μας κόκκινες γραμμές, η διαφορά μας με τον κάθε Σαμαρά, τον κάθε Τσίπρα. Ο πυρήνας της ενότητας του προοδευτικού χώρου», υπογράμμισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού, «μια αρχή, που αν είχε γίνει έστω λίγα χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ Μνημόνια». Αν και παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό για το οποίο προσπάθησε η διακυβέρνησή του, είπε ότι πρώτα από όλα ήταν να σωθεί η Ελλάδα από την «δημοσιονομική ασφυξία», είπε ότι «πετύχαμε σίγουρα τη χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα».
Ο κ. Παπανδρέου άφησε σαφείς αιχμές προς τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι «τότε η πολιτική συναίνεση για τους περισσότερους ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής, ήταν αδιανόητη» και πως «άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας». «Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο. Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο», συμπλήρωσε.
Ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε το 2009 παραλαμβάνοντας, «όπως απεδείχθη αργότερα» και μια «βόμβα» «που απειλούσε την ύπαρξη της χώρας και το μέλλον του Ελληνισμού». «Γιατί», συνέχισε, «το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010», αλλά «η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009». «Ένα πάρτι» που, όπως είπε, είχε οδηγήσει τη χώρα να έχει ύφεση στο -3%,, δημόσια διοίκηση διαλυμένη και χρέος στα 320 δισ. και ιλιγγιωδώς αυξανόμενο και νέο έλλειμμα στα 36,5 δισ.
«Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα, δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο Κράτος – Μέλος της Ένωσης. Και μάλιστα, σε μια συντηρητική Ένωση – με μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας της Κυβέρνησης Καραμανλή – που όμως μας παρακολουθούσε με αμηχανία, καχυποψία, αδρανούσα, χωρίς γνώση ή εμπειρία προηγούμενη για το τι μέλλει γενέσθαι», τόνισε. Υποστήριξε επίσης ότι «άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές. Και όμως το μόνο θέμα συζήτησης είναι πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην περίοδο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία. Είπε ότι με στοιχειώδη ουσιαστική πολιτική συναίνεση το 2010 ή έστω αμέσως μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2011, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα», για να σημειώσει ότι «την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκεφτόντουσαν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία» και πως «κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».
Ακόμα, τόνισε ότι επιδίωξε μια κυβέρνηση συνεργασίας και υποστήριξε πως το γεγονός ότι αυτό δεν προχώρησε «αποτέλεσε στρατηγική ήττα για το ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «μία νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη», πρώτα «η Μεγάλη Συμφωνία», δηλαδή «πιθανό κούρεμα, καλύτερη διαχείριση του χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα αυστηρές προδιαγραφές που δεν θα είχαν να κάνουν με μέτρα οριζόντιας μορφής, αλλά μόνο με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που απαντάνε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας». Μια παραλλαγή, όπως ανέφερε, της αρχικής ελληνικής πρότασης, ότι «ναι λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
Επιπλέον σχολίασε την πρόσφατη αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο Ευρώ, αναφέροντας ότι «αποτυπώνει αυτό ακριβώς που βολεύει την συντήρηση στην ΕΕ, δηλαδή να παρουσιάζουν το πρόβλημα όχι ως ευρωπαϊκό».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια δημοκρατική προοδευτική Ευρώπη της συμμετοχής, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο την πρότασή του για δημοψήφισμα. «Ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας, θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία», είπε.