Παράνομες είναι οι οποίες πράξεις για κατάργηση οργανικών θέσεων υπαλλήλων στο υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με το βουλευτή Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα, αφού αντίκεινται –όπως υποστηρίζει- στο περιεχόμενο του σχετικού νόμου για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, που ορίζει με σαφήνεια ότι η κατάργηση θέσεων επιτρέπεται μόνο μετά από έκθεση αξιολόγησης δομών και σχέδιο στελέχωσης.
Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Διοικητικής μεταρρύθμισης στη Βουλή, ο κ. Δρίτσας διερωτάται, με ποια λογική εντάχθηκαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας, οι 48 υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, σε ένα ήδη υποστελεχωμένο υπουργείο, καθώς και πώς θα καλυφθούν τα κενά. Τονίζει επίσης ότι η ενέργεια του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου να γνωστοποιήσει τη διαθεσιμότητα των 48 υπαλλήλων του υπουργείου του, με επιστολή του στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελεί μία ακόμα πράξη που αποδεικνύει ότι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα δεν σκοπεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του αλλά στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Ναυτιλίας έχει αποστείλει εξώδικο προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα προκειμένου να μην εφαρμοστεί καμία απόφαση για κατάργηση οργανικών θέσεων του προσωπικού. Τονίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι παράνομη και επικαλείται απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης που αναφέρει ότι για τη βέλτιστη στελέχωση του ΥΝΑ απαιτούνται 590 άτομα, δηλαδή όσα υπηρετούν σήμερα.