Ξεκάθαρος ότι οι «κοπανατζήδες στο Δημόσιο θα τιμωρηθούν» εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ποιοι θα ευνοηθούν από τη μοριοδότηση και ποιοι βγαίνουν χαμένοι. Είπε μάλιστα ότι τους ενδιαφέρει η αξιοκρατία, η αξιοσύνη και η εμπιστοσύνη. Τόνισε ότι το μεταπτυχιακό, και η σχολή δημόσιας διοίκησης ευνοούνται όπως επίσης και η προϋπηρεσία, αλλά και ο τρόπος που μπήκε κάποιος στο Δημόσιο.

«Δεν μπορώ να τιμωρώ και τον νέο επειδή έχει πέντε χρόνια και ο παλιός έχει 25. Κάποιος θα αδικηθεί», ξεκαθάρισε ερωτώμενος για το ποιος προηγείται: ο έμπειρος ή ο απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια. Πόσα παιδιά έχουν για παράδειγμα. «Οι πολύτεκνοι εξαιρούνται συνολικά και οι τρίτεκνοι απορροφώνται κατά προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Μίλησε και για τους συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Του ΑΣΕΠ θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση», είπε σημειώνοντας «Το είχα πει και πριν καθίσω σε αυτή την καρέκλα».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ακόμη ότι: «Καλούμαστε να κάνουμε μια πολιτική επιλογή και να βάλουμε κριτήρια για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις».
Έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τα μάτια στους παραδοσιακούς πελάτες του συστήματος».

Υποστήριξε ότι «η κοινωνία έχει δείξει αξιοθαύμαστη υπομονή και αξιοπρέπεια από την αρχή της κρίσης» και είπε ότι θα γίνουν προσλήψεις μέσα στο 2013 μεταξύ 5.000-10.000 στον τομέα της Υγείας. «Στις προσλήψεις θα προηγηθεί και η Υγεία και ο εισπρακτικός μηχανισμός», είπε. Και ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που έχουν μπει με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν. «Οικειοθελώς η Βουλή θα μπορούσε να συμμετέχει στη διαδικασία της κινητικότητας» είπε και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει πλεονάζων διοικητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια».

Διαμήνυσε πάντως ότι «Κάποια στιγμή πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια της μονιμότητας και να περάσουμε στην αξιολόγηση και την αξιοκρατία».