Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ως προς τον αγροτικό κόσμο, που περιλαμβάνουν «αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής», μίλησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες, όπου και πραγματοποιήθηκε το Agribusiness Forum, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η υφυπουργός, σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα εξεταστεί η επανακαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, «με τρόπο δίκαιο, εξορθολογισμένο και λειτουργικό» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Μιλώντας για τις επιδοτήσεις, η κ. Αραμπατζή τις χαρακτήρισε «ασπίδα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας στην παγκοσμιοποίηση και τους εμπορικούς πολέμους, αλλά και στους πολλαπλούς ρόλους (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, εθνικούς), που καλούνται να επιτελέσουν».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε κατά την ομιλία της και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τονίζοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε με ταχείς ρυθμούς, αφενός καταρτίζοντας το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, αφετέρου αντιπαλεύοντας τους διαμορφωμένους, και αφημένους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, κινδύνους της εξωτερικής σύγκλισης».
Η υφυπουργός χαρακτήρισε «κλειδιά» για την αύξηση του εισοδήματος, την καθετοποίηση της παραγωγής, τη μεταποίηση, την εμπορία καθώς και την προστιθέμενη αξία του αγροδιατροφικού τομέα.
Τα υγιή και δυναμικά συνεταιριστικά σχήματα μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή, καθώς όπως σημείωσε προσφέρουν «ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στη διαμόρφωση των τιμών».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, η αρμόδια υφυπουργός επισήμανε πως «η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΥΠΑΑΤ, κατάφερε ήδη να δημιουργήσει νέα δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι οι τιμές κινούνται και πάλι ανοδικά».
Τέλος, η κ. Αραμπατζή επαναβεβαίωσε ότι τα στελέχη του υπουργείου εργάζονται προς την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων φορέων (ΑΡΤΕΜΙΣ, TRACES, κτηνιατρική βάση δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ) προκειμένου να ταυτοποιείται το κρέας «από το στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή».